Jak zdraží plyn! - Velký přehled Aha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak zdraží plyn! - Velký přehled Aha!

Vaříte na plynu? Teď to bude dražší.
Vaříte na plynu? Teď to bude dražší. (Profimedia.cz)

Vaříte na plynu? Topíte plynem? Jezdíte na plyn? Tak velký pozor! Distributoři z vašich kapes od června vytáhnou opět o několik stovek víc! Chystá se totiž plošné zdražování v průměru o 10 procent!

Po ostatních dodavatelích se včera k zvýšení ceny přiznal i energetický gigant ČEZ. Ten zdraží podobně jako jeho konkurenti o 9,5 procenta, jen v Praze zůstane cena stejná.

„Společnosti vypočítávají cenu pro konečného zákazníka podle cen ropy na celosvětových trzích. Tyto ceny za posledních zhruba šest měsíců narostly téměř o polovinu,“ vysvětluje ekonom Jiří Baier.

I proto se giganti RWE (zdražení o 9,5 procenta), E.ON (nárůst o 11,9 procent) a ČEZ, ale i někteří menší distributoři, rozhodli změnit cenu už od června a nečekat na začátek čtvrtletí jako tomu bylo dosud.

Podobně zdraží i hlavní alternativní dodavatel Bohemia Energy (BE), a to o zhruba devět procent. Pražská plynárenská změny oznámí až na konci května.

Chcete ušetřit? Utečte!

Změnou dodavatele plynu můžete ušetřit pěkných pár korun a přitom jde jen o vyřízení několika formalit. Menší dodavatelé mívají výhodnější ceny, někteří nechystají zdražování, a tak se z dlouhodobého hlediska může přestup k jinému distributorovi vyplatit. Držte se následujícího postupu.

1. Nabídka

Na stránkách Energetického regulačního úřadu kalkulator.eru.cz najdete všechny základní informace a spočítáte si, kdo by mohl být nejvýhodnější. Některé firmy mají kromě oficiálního ceníku ještě různé slevy.

2. Návrh

Zavolejte na zákaznickou linku, nebo zajděte na pobočku vybrané firmy. Nezapomeňte si vzít poslední účet za plyn, na němž se nacházejí všechny potřebné údaje, které po vás bude pracovník firmy chtít.

3. Smlouva

Poté, co má firma všechny potřebné údaje, vám poštou pošle smlouvu k podpisu. Pořádně si ji zkontrolujte, případně přes infolinku opravte chyby.

4. Podpis

Pokud je ve smlouvě vše v pořádku, podepište ji. Zároveň se smlouvou byste měli podepisovat i výpověď stávajícímu dodavateli plynu a plnou moc, tyto formuláře by pro vás měla připravit sama firma. Od podepsání těchto dokumentů váš přechod řeší již někdo jiný.

5. Výpověď

Začátkem měsíce, který následuje po tom, kdy váš nový dodavatel doručil výpověď tomu starému, běží tříměsíční výpověďní lhůta. Začátek odběru od nového dodavatele by vám měl oznámit uvítací dopis. Změna je jen papírová, nedochází k žádné výměně plynového potrubí nebo plynoměru.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.