Obamův triumf: Dostali jsme Usámu bin Ládina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Obamův triumf: Dostali jsme Usámu bin Ládina!

Fotografie
Fotografie (internal)

Americký prezident Barack Obama oznámil, že vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin (†54) je mrtev. Nejhledanějšího teroristu se podařilo dopadnout deset let poté, co zrealizoval letecké útoky na budovy Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku.

Podle CNN Usámu bin Ládina zabilo zvláštní komando amerických sil při cílené operaci v domě v Abbottabádu u pákistánské metropole Islámábádu. Šlo o pozemní operaci, nikoliv o útok bezpilotního letounu. Usáma bin Ládin byl zabit při přestřelce. Američené vyvázli z útoku bez ztrát.

Po oznámení úmrtí Usámy bin Ládina, který byl postarchem celého západního světa, se před Bílým domem ve Washingtonu shromáždily stovky lidí, kteří s americkými vlajkami oslavují jeho smrt. Obama jeho skon označil za vítězství spravedlnosti.

Bývalý prezident George W. Bush, který byl v úřadu v době útoků z 11. září 2001 a usiloval o dopadení bin Ládina živého či mrtvého, označil úspěšnou operaci za "momentální úspěch". "Boj proti terorismu pokračuje, ale dnes v noci Amerika vyslala neklamné poselství: nezáleží na tom, jak dlouho to potrvá, ale spravedlnost se naplní," uvedl Bush ve svém prohlášení.

USA po oznámení této události uvedly do pohotovosti svá velvyslanectví. a varovaly Američany před možnými odvetnými akcemi Al-Káidy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.