Za pivním baronem a kozlem Oldou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Za pivním baronem a kozlem Oldou

Fotografie
Fotografie (internal)

Mám halucinaci? Dostalo mě úpalem sluníčko? Přebral jsem? To může napadnout každého, kdo se pozítří bude pohybovat na Velkopopovicku a setká se pochodují skupinou oděnou ve stylu z období Rakouska-Uherska..

Nakonec i vy můžete být účastníky této neobvyklé turistické akce. Její účastníci se totiž vydají na příjemnou procházku malebnou krajinou Velkopopovicka. Tuto sobotu se zde bude konat už šestý ročník pochodu Krajinou barona Ringhoffera. Zúčastní se pěší i cyklisti, obzvlášť vítáni budou turisté oblečení ve stylu Rakousko-Uherské monarchie, doby barona Ringhoffera. Ty bude čekat odměna.

Křest kůzlátek kozla Oldy
Pochod začíná v 9:30 u železniční stanice v Mirošovicích, kam je možné z Prahy přijet vlakem. Dále se pokračuje do Velkých Popovic, kde se také odehrává hlavní část programu. Můžete si zde prohlédnout pivovar, ochutnat pivo nebo klobásky na grilu. V poledne přijde na řadu velikonoční křest kůzlátek narozených před několika týdny v pivovaru místnímu maskotu, kozlovi Oldovi. O to se postará Jiří Bernát, vrchní sládek pivovaru Velké Popovice.

Jaké by byly Velikonoce bez pletení pomlázek a barvení kraslic? Na ožívající tradice se můžete těšit před pivovarem a výrobky si následně odnést domů. A kdo ví, možná přijde i sám baron Ringhoffer…

Odměny nejen v cíli
Pochod bude zakončen v Kamenici, kde budou mezi 15. a 17. hodinou odměňováni účastníci, kteří zdárně dorazí do cíle. Na speciální odměnu se ale už v pivovaru mohou těšit turisté, kteří na pochod vyrazí oblečení ve stylu Rakousko-Uherské monarchie. Nejpodařenější maska bude oceněna originálním kozlím batohem. Celková délka trasy je 20,3 km. Na každém z deseti zastavení pochodu, který můžete absolvovat pěšky nebo na kole, budou probíhat zajímavé soutěže. Připojit nebo odpojit se od pochodu můžete kdekoliv na trase.

Krajinou barona Ringhoffera
Délka trasy: 20,3 km)

9:30 Start pochodu u železniční stanice v Mirošovicích
10:00 až 13:00 Prohlídka pivovaru s ochutnávkou piva (zdarma)
12:00 Velikonoční křest kůzlat v pivovaru
12:10 Ocenění vítěze o nejlepší masku z doby Rakouska-Uherska
od 13:00 pokračování pochodu a soutěže na každé z desíti zastávek
15:00 až 17:00 Odměňování účastníků v cíli (Kamenice)

Kdo byl Ringhoffer
Naučná stezka Krajinou barona Ringhoffera připomíná významného průmyslníka 19. století, který měl dominantní vliv na kulturu krajiny Velkopopovicka a Kamenicka. Baron František Ringhoffer byl majitel průmyslového impéria a představitelem tehdejší společenské elity, založil pivovar ve Velkých Popovicích a řadu dalších podniků jako měděný hamr, pilu, cihelnu nebo mlékárnu. S celou svou rodinou pečlivě udržovali krajinu, vysazovali aleje, upravovali cesty a okolí svých rezidencí zámku Štiřína a zámku Kamenice. Výsledky jejich péče o krajinu jsou patrné dodnes a při turistických výletech po okolí se vám neustále budou připomínat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.