Komando stěhovalo Keltskou hlavu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Komando stěhovalo Keltskou hlavu

Stěhování provázela přísná bezpečnostní opatření.
Stěhování provázela přísná bezpečnostní opatření. (Aha! – Martin Přibyl)

Z Národního muzea na Václavském náměstí se včera pod dohledem maskovaných, po zuby ozbrojených policistů kvůli plánované rekonstrukci stěhovaly nejcennější exponáty.

Nejvzácnějším kouskem byla plastika Keltská hlava, která je stará téměř 2500 let. Jde o světový unikát.

Historická budova se veřejnosti uzavře 8. července a rekonstrukce bude trvat pět let, nejdéle v historii muzea. To už nikdy nebude takové, jak ho znaly dlouhé generace návštěvníků.

„Návštěvníci se nám často svěřují, že mají naše expozice spojené se vzpomínkami na dětství. Mají poslední šanci si je připomenout,“ vysvětlil ředitel muzea Michal Lukeš.

Přesunout exponáty do depozitářů bylo největší stěhovací akcí v dějinách českého muzejnictví. „Odstěhovali jsme 7 milionů předmětů a 13,5 kilometru knih,“ dodal Lukeš.V historické budově teď zůstane jen slavná kostra plejtváka, známá veřejnosti jako velryba.

Víte, že...

Keltská hlava pochází z let 450 až 30 př. n. l. Rozbitá plastika z opuky byla nalezena horníkem Josefem Šlajchrtem v roce 1943 v pískovcovém lomu u obce Mšecké Žehrovice. Poté byla slepena.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.