Velikonoční test deníku Aha! Rybí maso: Smrskne se až o 60 %! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velikonoční test deníku Aha! Rybí maso: Smrskne se až o 60 %!

Vítěz testu Aha! - Losos čerstvý
Vítěz testu Aha! - Losos čerstvý (Foto Aha! – Petr Novotný)

Už vám plave ve vaně velikonoční kapr? Ne, nezbláznili jsme se. Ryby k Velikonocům odpradávna patří.

V době půstu byly s raky jediným masem, které se smělo jíst. I nyní se v Česku zkonzumuje v době jarních svátků 20 procent ze všech prodaných ryb. Možnost dojít si na trh pro živého kapříka, pstruha či štiku ale každý nemá.

Nejčastěji ryby kupujeme mražené či chlazené v supermarketech. Právě ty deník Aha! koupil a otestoval – upekl. Výsledek? Děsivý! Smrsknou se až o 60 procent!

Každý ví, že se zamraženou rybou si domů donese i něco vody, většina z nich má ochrannou glazuru. „Mráz maso vysušuje.

Výrobci je proto potáhnou slabou vrstvičkou vody – glazurou. Ta chrání maso proti vymrzání a ztrátě chuti,“ vysvětluje Hynek Šír, šéfkuchař pražské restaurace 7 Tacos.Výsledky redakčního testu přesto šokovaly.

Pokud si totiž koupíte v obchodě 400gramové balení mražených filetů tresky a plánujete oběd pro rodinu, můžete být v poledne pěkně naštvaní. Po upečení vám totiž zbude v pekáči méně než polovina masa. Tedy porce ani ne pro jednoho strávníka.

„Doporučuji kupovat živé, případně chlazené ryby. Chuť s mraženými nelze srovnávat. Cena je sice vyšší, ale ve výsledku, kdy se porce výrazně smrskne, ne tak výrazně,“ dodává Šír.

Stejný názor mají i odborníci na výživu. Např. množství cenných omega3 mastných kyselin se skladováním ztrácí.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.