Hrůzná smrt muže: Výtah mu utrhl hlavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Hrůzná smrt muže: Výtah mu utrhl hlavu!

Policisté prohlížejí místo nehody.
Policisté prohlížejí místo nehody. (Aha! – Karel Kopáč)

Bezvládné torzo mužského těla bez hlavy našli včera ráno obyvatelé pražského činžáku ve Slavíkově ulici na pražském Žižkově.

„Muž pravděpodobně prostrčil hlavu rozbitým okénkem ve dveřích výtahové šachty, aby se podíval, kde je výtah,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

V tu chvíli se zdviž rozjela a muži rozdrtila a částečně usekla hlavu. Výtah mu navíc zlámal velké množství kostí v těle. Byť se na místo okamžitě sjeli hasiči i záchranáři, muži nebylo pomoci. Co tragédii předcházelo, není jisté, stejně jako to, kdy se nehoda odehrála. Policie případ intenzivně vyšetřuje a pro jistotu nařídila pitvu. „Okénko asi 30 x 30 centimetrů bylo již čtrnáct dní rozbité,“ doplnila mluvčí.

Ve hře je několik možností – mimo jiné i to, že nešťastník byl pod vlivem alkoholu nebo drog a měl snížené vnímání a zpomalené reflexy. Podle zjištění Aha! v domě trvale nebydlel, ale kdysi tu pobýval i s manželku.

S tou se rozvedl a z domu se odstěhoval. Vzhledem k tomu, že nehoda se odehrála buď v průběhu pozdních nočních hodin, nebo nad ránem, je ve hře i varianta, že šel ženu, která dosud bydlí ve čtvrtém patře domu, navštívit.

Kriminalistům se alespoň podařilo předběžně vyloučit cizí zavinění. „S touto variantou nepracujeme,“ potvrdila policie.

Výtah nezabíjel poprvé!

Česká asociace výrobců výtahů zaznamenala od roku 1993 celkem 23 výrazných nehod a havárií, při nichž přišlo o život přes 10 lidí.

Březen 1997

Po otevření šachetních dveří v pražském činžáku vstoupil muž do šachty v okamžiku, kdy tam nebyl výtah. Zřítil se a zemřel.

Duben 1997

Ve výtahu v Litoměřicích přepravovali dva chlapci kolo. To se zachytilo o nerovnost stěny šachty, vzpříčilo se a jednomu z hochů zlomilo vaz.

Srpen 1998

Mladík (†14) v Kladně se vytahoval před svými kamarády a ukazoval, jak se jezdí na střeše výtahu. Náhle si někdo výtah přivolal a chlapce kabina přimáčkla ke stropu. Okamžitě zemřel.

Prosinec 1998

Provaz z bobů, který chlapec z Brna táhl za sebou na krku, se mu stal osudným. Při nástupu do výtahu se kus lana dostal pod podlahu, a když se výtah rozjel, napnul se a chlapce uškrtil.

Jak poznat špatný výtah?

  • Výtah zastavuje v každém patře a nikdo tam není.
  • Fotobuňka pro zavírání dveří výtahu je nefunkční.
  • Výtah skřípe, drhne, vibruje.
  • Zastavuje mimo úroveň podlahy.
  • Do výtahu nikdy nevstupujte bez rozmyšlení, vždy se ujistěte, že tam skutečně je.
  • Nikdy do výtahu nenaskakujte na poslední chvíli. Nesnažte se roztáhnout zavírání dveří rukou či nohou, fotobuňky mohou být mimo provoz!
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.