Čiperná důchodkyně Marie Velingerová: Slavila 100. narozeniny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Čiperná důchodkyně Marie Velingerová: Slavila 100. narozeniny

Oslavenkyně dostala spoustu blahopřání a květin.
Oslavenkyně dostala spoustu blahopřání a květin. (Foto pro Aha! - MÚ Praha 6)

Život jako z románu! Paní Marie Velingerová z Prahy oslavila 100 let, a není proto divu, že toho prožila opravdu hodně!

Narodila se v rodině továrníka, studovala ve švýcarském penzionátu, pracovala na Pražském hradě a kvůli komunistům 21 let neviděla své děti!

Čiperná dáma bydlí v domě s pečovatelskou službou v Praze 6, kde také přijímala gratulace a vzpomínala na to, jaký život prožila. Vyrůstala v rodině továrníka v Lysé nad Labem.

Měla převzít řízení továrny, proto ji otec poslal do švýcarského penzionátu, aby se naučila německy a francouzsky. K převzetí firmy ale nedošlo. Komunisté podnik znárodnili.

„Měla jsem pak problémy při hledání práce. Hlídala jsem děti, pracovala jako sekretářka,“ vzpomíná Marie, která se vdala za stavebního inženýra. Nejtěžší okamžik ale přišel v roce 1968, kdy syn i dcera emigrovali do Kanady.

Neviděla je pak 21 let! „Když muž zemřel, nedovolil totalitní režim dětem ani přijet na pohřeb,“ vypráví oslavenkyně. Návratu obou se dočkala až po revoluci.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.