Meteorologové varují: Léto bude jako na houpačce! Vedra až 40 °C a prudké lijáky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Meteorologové varují: Léto bude jako na houpačce! Vedra až 40 °C a prudké lijáky!

Na Česko mají v létě udeřit tropické čtyřicítky! To pak přijde bazén vhod.
Na Česko mají v létě udeřit tropické čtyřicítky! To pak přijde bazén vhod. (Profimedia.cz)

Letošní léto bude obzvláště vypečené! Podle meteorologů nás čekají až čtyřicetistupňová vedra střídaná prudkými lijáky a drastickým ochlazením až k 15 °C. Tak brutální výkyvy se podle nich mohou negativně podepsat na našem zdraví!

„V létě roku 2011 si užijeme skutečné cikcak počasí. Budou se střídat velmi horké dny s bouřkami a následným ochlazením. Dlouhé týdny plné veder neočekáváme,“ řekl Dominik Jung (33), uznávaný meteorolog internetového portálu wetter.net.

Velká horka a extrémní ochlazení budou přímo ideální pro tvorbu mraků a následné »slejváky«. Ty budou prudké a nebudou trvat dlouho. Teplota poté rychle vystřelí ke 40 °C jen proto, aby se o pár ní zase prudce ochladilo. Takové rychlé a výrazné změny počasí mohou mít výrazný vliv na náš organismus. Mnoho lidí si při nárazových změnách počasí stěžuje na poruchy spánku a nebo na potíže s tlakem a srdcem. A takto to prý bude celé léto!

Proč? Těch důvodů může být několik. „Velkou část zimy jsme byli pod vlivem východního a severovýchodního proudění. Vzduch z Atlantiku se k nám téměř nedostal, což je neobvyklé,“ konstatovala meteoroložka Dagmar Honsová. Narážela tak na fakt, že mezi střední Evropou a Atlantikem se letošní zimu vyměnilo jen velmi málo vzduchu, což může být důsledkem klimatických změn.

„Zároveň nelze ani ignorovat slabší ozonovou vrstvu a sílící skleníkový efekt. Nelze proto vyloučit, že by léto mohlo být odlišné od průměru. Už nyní nám americké a anglické předpovědní modely hlásí, že bude srážkově mírně nadprůměrné,“ doplnila Honsová.

865395:gallery:true:true

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.