Ostravské slůně stále bojuje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ostravské slůně stále bojuje!

Ostravské slůně
Ostravské slůně (pro Aha! – P. Vlček)

Drama, které sledovalo celé Česko. Tentokrát se ale nejednalo o žádné pletichy celebrit v seriálech ani o žádný zločin. Šlo o vůbec první dny sloního mláděte, které se jako první a zatím také jediné narodilo živé.

Radost z narození totiž záhy vystřídaly obavy, protože matka 78 kg vážícího »prcka« začala na svého potomka útočit a odmítala mu dát pít. Nakonec se ale slonice Vishesh umoudřila a malému se začala věnovat.

Zajímalo nás, jak je tomu dnes, a proto redaktor Nedělního Aha! pět dnů slony v Ostravě sledoval. Zdá se bohužel, že idylka ve sloním výběhu stále ještě nepanuje...

Úterý 5. dubna

Ošetřovatelé i sloni se vracejí po dnech plných nervozity k běžnému dennímu režimu. Zatímco dříve by byla Vishesh nervózní, dnes už zcela klidně přechází s mládětem z jednoho boxu do druhého. Nechá se osprchovat a zkontrolovat. Také nejstarší slonice, padesátiletá Suseela, která je ve vedejším výběhu, si začíná na nejmladšího člena skupiny zvykat, zatím je však stále oddělena ochrannými lany.

Mimochodem, právě Seseela měla při porodu »asistovat« a případně ochránit mládě před vlastní matkou. Bohužel i tahle »porodní bába« se k mláděti začala chovat agresivně a musela být odehnána. Dnes je v samostatném boxu, ale má možnost se s Vishesh a mládětem kontaktovat a dotýkat chobotem.

Středa 6. dubna

O tom, že mezi slony panuje větší pohoda a klid, svědčí i to, že jak Vishesh s mládětem, tak Suseela část noci na středu proležela a prospala. Sloní sameček pak prospí i většinu dne. Pokud zrovna spokojeně nechrupe, zkoumá okolní svět. Hrabe v seně, zkouší uchopit chobotem větvičku a zamávat s ní. Krmení je ale stále ještě poměrně složité.

Mláděti se daří od mámy napít, jen když ošetřovatelé Vishesh krmí. Slůněti se proto podává také náhražka sloního mléka. Matka slůněte je stále mírnější a chovatelé se shodují na tom, že bouřlivé první dny a týdny jdou na vrub tomu, že je Vishesh prvorodičkou.

Čtvrtek 7. dubna

Poměrně klidný den slůněte bylo znovu nutné proložit osmi litry mléčné náhražky. Tato dávka se bude postupně  a průběžně upravovat  podle toho, jak často a kolik se mu podaří vypít od své matky a také, jak rychle se bude Vishesh mléko tvořit.

Poměr náhražky a tuku je dnes už 1 : 1, což znamená, že svým složením odpovídá plnohodnotnému mateřskému slonímu mléku. Aby chovatelé zamezili zažívacím problémům, přidávali tuk do mléka postupně během několika dní. Většinu dne slůně stále prospí a jeho matka nad ním v tu dobu stojí a ostražitě ho hlídá.

Pátek 8. dubna

Mládě se vzbudilo do velmi aktivní nálady. Dále pilně trénuje zručnost svého chobotu a objevuje okolní svět, většinu dne však prospí pod bedlivým dohledem své matky Vishesh.

I přes občasné nešetrné zacházení, které je dáno nezkušeností samice prvorodičky a nervozitou, která nyní pomalu ustupuje, se Vishesh ke svému potomkovi dokáže chovat velice opatrně a citlivě. V tomto směru je opravdu vidět pokrok, což dělá ošetřovatelům obrovskou radost.

Sobota 9. dubna

Pracovníci zoo jsou i nadále v kontaktu s řadou českých i evropských kolegů a odborníků a podnikají všechny kroky, které by mohly napomoct a vést ke zdárnému vývoji mláděte.

Celá situace v odchovu prvního živě narozeného slůněte v historii československých zoologických zahrad však nadále zůstává a ještě dlouhou dobu zůstane nejistá a jakákoli prognóza je v tuto chvíli předčasná.

V sobotu nicméně u ostravských slonů panuje pohoda a samice Vishesh je klidná. Ošetřovatelé přesto upozorňují, že ještě není ani zdaleka vyhráno, kdykoli totiž může opět dojít ke zvratu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.