Veverčáka Brůču zachránili lidé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Veverčáka Brůču zachránili lidé!

Brůča se krátce po přijetí do záchranné stanice naučil pít speciální mléko. To byl první krok k jeho záchraně.
Brůča se krátce po přijetí do záchranné stanice naučil pít speciální mléko. To byl první krok k jeho záchraně. (pro Aha! – www.zsveveruska.wz.cz)

Právě teď, s probouzejícím se jarem nastává doba, kdy můžete v parku, v lese nebo třeba na hřbitově najít opuštěné veverčí mládě. A vy jste jeho jedinou nadějí na život.

Veverčí mámy se totiž pro svá mláďata nevracejí, ale klidně je nechají zemřít. Takový osud měl potkat i veverčáka Brůču, kterého, podobně jako mnoho dalších mláďat, sfoukl silný vítr a on se zřítil z vysoké borovice na zem.

Když veverčák Brůča vypadl z rodného hnízda, byly mu asi čtyři týdny. Tím byl odsouzen k jisté smrti. Na pokraji smrti se veverčák naštěstí dostal do záchranné stanice veverky obecné »Veveruška« ve Slapech nad Vltavou.

„Po pádu z vysoké borovice utrpěl těžký otřes mozku. Za vydatné pomoci veterináře se nám ho podařilo zcela vyléčit a po čtyřech měsících péče byl připraven na návrat do volné přírody,“ vzpomíná ošetřovatelka Romana Míková (38).

Vrátil se zpátky k lidem

S dalšími veverkami putoval na svobodu. „Veverčata se mohou z lesa vracet do stanice na podpůrný systém krmítek, budek a napáječek, což je pro ně velká pomoc, než se zcela osamostatní,“ objasňuje Míková. A Brůča se také vrátil. Jenže ne na dobroty, ale na svou voliéru. Celé hodiny po ní skákal a zoufale se dobýval dovnitř.

„Většina vypuštěných mláďat se vrací na krmítka, ale jejich plachost je během pár dní stejná jako u veverky odchované rodiči v přírodě,“ dodává Míková. Brůča ale ošetřovatelku vítal s nadšením. Skočil jí na rameno a baštil jí z dlaní oříšky. Bylo jasné, že v přírodě by dlouho nepřežil, a tak už zůstal. Proč se choval jinak než ostatní?

„Mládě bylo kvůli svému vážnému úrazu oddělené delší dobu od ostatních veverčat a byla mu věnována zvláštní péče. Příliš se upoutal na člověka,“ objasňuje Míková, která ale zároveň upozorňuje na to, že právě toho by se nálezci mladých veverek měli vyvarovat.

Co dělat, když najdete veverčí mládě

● Seberte ho. Veverky se na rozdíl od zajíců, srnek apod. k mláděti nevracejí.

● Ničím mládě nekrmte, potřebuje speciální mléko či kaši.

● Ihned ho zahřejte přiložením na tělo nebo k láhvi horké vody obalené ručníkem, aby se neopařilo.

● Neodblešujte jej. I slabé chemické přípravky ho zabijí. Blechy je třeba odstranit ručně. S tím si poradí pracovníci záchranné stanice.

● Ihned kontaktujte jakoukoliv záchrannou stanici ve svém okolí.

Proč doma nechovat veverky?

● Pokud mládě vyrůstá odtrženo od ostatních veverčat, je jeho návrat do přírody velmi ztížený.

● Odchov vyžaduje mnoho zkušeností a času, jinak mládě nepřežije.

● K chovu veverky je nutné mít výjimku ze zákona o ochraně přírody, bez tohoto povolení je chov veverky v zajetí nelegální.

● Odchov zdravého veverčete je časově i finančně náročný. Mládě je nutné krmit speciálním mlékem případně kaší každé 3 – 4 hodiny, noční pauza může být nejdéle šest hodin. Nákladná je i veterinární péče u zraněných.

Pomozte záchranné stanici Veveruška

Záchranná stanice veverky obecné »Veveruška« ve Slapech nad Vltavou vznikla před třemi lety a prošlo jí již přes 130 veverčat. Prozatím jich bylo vypuštěno přes 60 zpět do přírody. Loni stanice přijala např. 50 mláďat nalezených hlavně v pražských parcích a na hřbitovech, 28 jich už běhá na svobodě a osm právě čeká na vypuštění.

Stanice je financována momentálně pouze z darů, virtuálních adopcí a vlastních peněz. V současné době má finanční prostředky asi na šest měsíců provozu a co bude dál, není jasné. Pomoci jí můžete jakoukoliv finanční částkou na účet 223066840/0300. Vítána je i materiální pomoc, např. přebytky ořechů apod.

Pokud najdete veverčí mládě, kontaktujte záchrannou stanici na telefonních číslech: 604 660 916 nebo 604 107 961, popřípadě na webových stránkách zsveveruska.wz.cz.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.