Orloj čeká oprava: Zastaví se na 20 dnů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Orloj čeká oprava: Zastaví se na 20 dnů!

Fotografie
Fotografie (internal)

Přesně dvacet dní nezakokrhá kohout na orloji na pražském Staroměstském náměstí. Památku starou 600 let od pondělí čeká oprava, kvůli které bude muset být stroj orloje zastaven. Naposledy byl přitom na tak dlouho mimo provoz při generální opravě v roce 2005.

Turisté, kteří v té době přijedou do Prahy, mají smůlu: pochodující apoštoly a zvonící smrtku neuvidí. „Uvnitř orloje bude probíhat sanace kamenného zdiva a omítky, protože orloj ohrožuje velká vlhkost a koroze. Stroj bude muset být zastaven a po dobu opravy bude vyndáno závaží, které ovládá všechny pohyblivé mechanismy,“ vysvětlila Mariana Nesnídalová z hodinářství, které se o vzácnou památku stará.

To ale ještě není všechno! Velké změny čekají i zlatého kohouta na vrcholu orloje. „Dostane nový strojek a kromě toho, že kokrhá, bude navíc i mávat křídly. To dělal naposledy před druhou světovou válkou,“ dodala Nesnídalová, podle níž budou opravy trvat nejvýše do 24. dubna.

Na velikonoční svátky pak už bude vyhledávaná atrakce opět v provozu...

Aha! Víte, že...

Kohout byl ze soch na orloj doplněn jako poslední. Přibyl až v 19. století.

Svým zakokrháním ukončuje představení apoštolů. Zvuk, který vydává, je tvořen stlačeným vzduchem z měchu, který se žene do tří trubek.

Měch se stlačí při zavírání okének u apoštolů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.