Jádro reaktoru ve Fukušimě se roztavilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jádro reaktoru ve Fukušimě se roztavilo!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nejhorší obavy se naplnily: japonská vláda potvrdila, že jádro druhého reaktoru poškozené atomové elektrárny Fukušima se zahřívalo tak rychle, že došlo k jeho roztavení! Zastavit atomovou katastrofu je teď takřka nemožné a uvolněná radiace může lidstvo  sužovat dlouhé roky...

Krátce po pondělní půlnoci došlo východně od Japonska k dalším otřesům o síle 6,5 stupně Richterovy škály. Na elektrárně Fukušima, vzdálené od ohniska 163 km, údajně žádné nové škody nevznikly.

I přesto se ale její ochlazování vymklo kontrole a po 5. hodině ranní začaly z Japonska chodit děsivé zprávy: Reaktor se roztekl! Do půdy a moře se z něj valí tuny radioaktivní vody, a jestli se záchranným týmům nepodaří rychle obnovit provoz chladicích systémů, může dojít k jadernému výbuchu!

Pak by se skutečně vznesl do výšky radioaktivní mrak, který by vítr mohl rozfoukat po velké části planety! Následky na zdraví lidí by byly nedozírné...

Už v neděli způsobila paniku zpráva, že uvnitř druhého bloku naměřili radiaci 10milionkrát vyšší, než povolují normy, což o pár hodin později provozovatel, společnost TEPCO, dementoval s odkazem na chybu měření.

Prý jde »jen« o stotisícinásobek normálu. Ze včera naměřených čísel vyplývá, že lidé v okolí elektrárny čelí každých 12 vteřin takové míře ozáření jako jindy za celý rok!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.