Obnova Kajínkova procesu? NEBUDE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Obnova Kajínkova procesu? NEBUDE!

V životě Jiřího Kajínka se nic nemění. Zůstane ve vězení.
V životě Jiřího Kajínka se nic nemění. Zůstane ve vězení. (ČTK – Petr Eret)

Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi (50), odsouzenému za dvojnásobnou vraždu a jeden pokus o ni na doživotí, zhasla další naděje, že by ještě někdy opustil vězení. Už podruhé včera plzeňský soudce Tomáš Bouček zamítl jeho žádost o obnovu procesu.

Případ zpackali policisté – to byl základní pilíř obhajoby. Advokát Tomáš Zejda se snažil senát přesvědčit zejména tím, že zpochybnil práci kriminalistů. Ti v roce 1993 například nesejmuli otisky prstů z vozu, v němž byl tehdy zastřelen podnikatel Janda, jeho ochránce Julián Pokoš a postřelen druhý člen ochranky Vojtěch Pokoš.

„Na základě mnou provedeného pokusu mohu tvrdit, že na klice od dveří stejného typu i značky vozu se musela stopa střelce zachytit. Mohlo dojít k zanedbání základních úkonů práce kriminalistů. Mohlo také dojít k manipulaci s daktyloskopickými stopami,“ tvrdil u soudu obhájce Zejda.

Jenže podle státního zástupce Martina Rykla byl pohyb střelce monitorován svědky od počátku útoku až po útěk. „A nikdo ze svědků neviděl, že by střelec otevíral dveře od auta.“ Argumenty obhajoby zatvrzelého soudce Tomáše Boučka nepřesvědčily.

„Soudu nebyly předloženy nové skutečnosti, které by ve spojení s již dříve provedenými důkazy mohly zpochybnit výrok o vině. Pan obhájce hovořil spíše o právních nejasnostech založených na spekulacích,“ uvedl předseda senátu. Zejda také navrhoval vyslechnout původního advokáta Jiřího Kajínka a několik dalších svědků, kteří už vypovídali. Pro to ale podle soudu není důvod.

Další Kajínkova prohra rozohnila jeho příznivce, kteří si soud nenechali ujít. „Tady není zájem prověřit to, co se před lety stalo,“ svěřil se novinářům Lukáš Charvát, provozovatel webu na podporu Jiřího Kajínka. Sám Jiří Kajínek se jednání nezúčastnil. Prý by ho zajímal až obnovený proces a výpovědi svědků, kterých by se rád ptal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.