Mezinárodní studie prokázala souvislost zdraví a povahy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mezinárodní studie prokázala souvislost zdraví a povahy!

.
(Profimedia.cz)

Rady, jak si najít práci podle své nátury či protějšek, který by se k nám nejvíce hodil, čteme dnes a denně. Ale lidská povaha ovlivňuje především to nejcennější, co máme – tedy zdraví.

Vědci rozdělili lidi podle povahy do několika skupin. Ke každé skupině pak přiřadili choroby, které dané lidi nejvíce ohrožují.

Lidé s nižším IQ

Nižší IQ souvisí s vyšší hladinou úzkosti, pozdější demencí a posttraumatickým stresovým onemocněním. Také více hrozí deprese a schizofrenie. Vysvětlení může být prosté: lidé s nižší inteleligencí prostě obtížněji rozumějí důležitosti zdravého životního stylu.

Společenský typ

Podle milánské studie jsou extrovertní lidé méně ohroženi nemocemi srdce. Jsou také odolnější vůči infekci a lépe se uzdravují. To je prý způsobeno menší produkcí stresových hormonů. Extroverti se totiž lépe vyrovnávají s balastem života. A pokud se domnívají, že mají nějaký problém, otevřeně o něm mluví.

Tito lidé také mají často plno dětí (o 14 procent víc), ačkoliv z čistě fyzického hlediska nejsou nikterak plodní. Je to prostě tím, že se rádi baví.

Stydlivý typ

Nesmělí lidé trpí o 50 % více infarktem a mrtvicí. Podle výzkumu amerických vědců, který trval 30 let, je to tím, že jsou příliš uzavření sami do sebe, a tak obtížněji nalézají východisko ze stresových situací. Jsou také náchylnější k virovým infekcím, jako je třeba obyčejné nachlazení – tam totiž opět hraje jednu z klíčových rolí stres.

Úzkostlivý typ

Emociálně nestálé typy, které žijí ve stálém vnitřním napětí, častěji kouří a pijí alkohol, mají špatné stravovací návyky a problémy se spaním – to vše vede k vyšší produkci žaludečních kyselin, a tudíž i vředů. Vyšší hladina stresového hormonu kortizolu navíc spouští bolesti hlavy, akné a infekci močového měchýře. Ale pokud jste úzkostlivý typ, také se častěji milujete!

„Neurotické ženy mají více krátkých vztahů založených výhradně na sexu. Bojí se, že se jim nepovede najít pravého partnera nebo že nepřivedou na svět děti, a tak mají víc vztahů s více muži,“ tvrdí Virpi Lummaa z univerzity v britském Shefieldu.

Optimistický typ

Tito lidé mají sice pozitivní přístup k životu, ale také nejvíc trpí nadváhou. Japonští vědci zkoumali muže a ženy, kteří se zúčastnili šestiměsíční odtučňovací kúry. Překvapivě nejméně shodili ti, kteří k hubnutí přistupovali s největším nadšením. Optimisté žijí život naplno, takže si vůbec nejsou ochotni připustit překážky či možná rizika, která s sebou přináší, a tak se paradoxně stává, že umírají mladí.

Potvrdili to také vědci, kteří zkoumali 1500 lidí již od dětského věku. Ty děti, které byly nejveselejší a měly největší smysl pro humor, se dožily nejnižšího věku. Nejsrdečnější děti prý navíc v dospělosti daleko častěji kouří, konzumují alkohol či mají riskantní koníčky.

Citivý typ

Citliví lidé mají nižší hladinu stresových hormonů, a tudíž jim tolik nehrozí infarkt. Tito lidé netrpí nemocemi srdce také proto, že se dovedou ze svého stresu vypovídat a jsou svolnější k návštěvě lékaře.

Puntičkář

Tito lidé chtějí o všem vědět vše. A pokud se zdraví týče, jsou velmi důslední, takže pravidelně cvičí a stravují se zdravě. Daleko méně u nich hrozí například cukrovka, kýla, problémy s kostmi, ischias, infarkt, a dokonce i Alzheimerova choroba.

Hádavý typ

Aresivní chování je pro zdraví to nejhorší možné. Například ženy, které se často hádají, jsou podle výzkumu řeckých onkologů více ohroženy rakovinou prsu. Mužům s násilnickými sklony zase hrozí rakovina tlustého střeva.

Hněv a agrese snižují efektivitu imunitního systému, člověk je pak náchylnější k nemocem. Hádaví lidé jsou také o 50 % více ohroženi nemocemi srdce, mají totiž vyšší krevní tlak a vyšší frekvenci srdečních úderů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.