Aha! odhalilo - Maturita za 10 000 Kč? Podvodníka zatkla policie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Aha! odhalilo - Maturita za 10 000 Kč? Podvodníka zatkla policie!

Na sjednané schůzce byla naše redaktorka včas, s podvodníkem odešla do fast foodu McDonald´s, kde došlo k předání.
Na sjednané schůzce byla naše redaktorka včas, s podvodníkem odešla do fast foodu McDonald´s, kde došlo k předání. (Aha! – Karel Kopáč, Petr Novotný)

Jak těžké je v Česku získat maturitu? Můžete buď studovat čtyři roky střední školu, nebo si vysvědčení jednoduše koupit.

V tuzemsku totiž existuje celý trh s padělky úředních listin. A co víc! Na padělatele není vůbec těžké se nakontaktovat. Své služby totiž nabízejí na ofi ciálních inzertních stránkách. Redaktorka deníku Aha! si na vlastní kůži ověřila, jak je snadné »odmaturovat«...

Na internetu najdete celé diskuse, kde si lidé anonymně vyměňují zkušenosti s koupí maturitního vysvědčení. Zdá se, že není nic jednoduššího než »odmaturovat« za pět minut. Pokud tedy zaplatíte. Deník Aha! oslovil pět »podnikatelů« s tím, že bychom rádi zakoupili maturitní vysvědčení. „Samozřejmostí jsou i podpisy příslušných pedagogů. Zhotovené vysvědčení si můžete bez jakýkoliv problémů nechat ověřit na úřadě, neboť se ve všech ohledech jedná o originální výrobek, a je tedy nemožné jej odlišit,“ napsal nám jeden padělatel, který prý »pracuje« s originálními tiskopisy.

Férově nás však upozornil, že pokud máme v plánu shánět práci u státních složek, zejména u policie, rozhodně nám falešné vysvědčení nedoporučuje. Prý je jen otázkou času, kdy se na to přijde, což se některým jeho »klientům« stalo.

Zatčení padělatele

Cena za falešné vysvědčení se pohybuje od deseti do třiceti tisíc korun. „Dovedu obstarat s kvalitní tiskařskou technikou bezvadně vypadající kousek, který má pořešeny všechny detaily, navíc zde odpadá problém v evidenci kradených formulářů díky možnosti použití duplicitního čísla formuláře,“ odpověděl nám padělatel.

Nechali jsme si tedy vytvořit maturitní vysvědčení na jméno Ludmila Černá, která je z Prahy a vysvědčení potřebuje kvůli práci. Když na náš email dorazil náhled vysvědčení, obrátili jsme se na policii. Kriminalisté reagovali překvapivě pružně a během chvíle dokázali dát dohromady nejen tým, který nás na místo předání doprovodí, ale i domluvit se s personálem v restauraci McDonald´s na pražském Václavském náměstí. Policisté obsadili strategická místa u stolečků okolo. Naštěstí protiváhu ramenatým, nakrátko ostříhaným chlapíkům tvořila civilně vyhlížející kriminalistka, takže působili poměrně nenápadně.

Jen pro sběratelské účely

Padělatel dorazil přesně na čas v půl jedné. Redaktorka se představila jako Ludmila a on jí ukázal vysvědčení. Pro jistotu s sebou měl tři kopie. Zkušeně vysvětlil, že dokument je záměrně o půl centimetru delší. „Na proužku ve spodní části je psáno, že vysvědčení slouží pouze pro sběratelské účely. Ten proužek odřízněte na řezačce papíru,“ řekl redaktorce padělatel.

Ve chvíli, kdy padělek předal a začal počítat obdržených 10 000 Kč, spadla klec a policie ho zadržela. Sdělili mu obvinění z padělání a pozměňování veřejné listiny a s mužem odjeli do Brna prozkoumat jeho padělatelskou dílnu. Výtečníkovi teď hrozí až tři roky vězení. Vzhledem k tomu, že však jde o dosud netrestaného člověka, nejspíš vyvázne s podmínkou...

Nový neprůstřelný trik?

Koupě falešné maturity začíná být podle diskusí aktuální i kvůli plánovaným státním maturitám. Některé soukromé školy byly až dosud známy tím, že když student poctivě platí školné, má maturitu jistou. Jenže tato možnost již nebude, protože maturity budou všude stejné. Někteří prodejci falešných vysvědčení mají řešení. „Nejlepší je koupit si maturitní vysvědčení a přihlásit se na nějakou soukromou vysokou školu. Potom už budete všude ukazovat jen vysokoškolský diplom, který bude pravý. Tak se státní maturitě v pohodě vyhnete. Je to sice dražší, ale zato neprůstřelné,“ píše v diskusi uživatel s přezdívkou macour01.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.