To je drzost! Syn vraha Heydricha chce v Česku opravit zámek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

To je drzost! Syn vraha Heydricha chce v Česku opravit zámek!

Zámek Panenské Břežany.
Zámek Panenské Břežany. (pro Aha! – Marek Hofman, )

Syn bývalého zastupujícího říšského protektora Čech a Moravy Reinharda Heydricha chce v Čechách opravit chátrající zámek v Panenských Břežanech, kde jeho rodina za války bydlela.

Prý by v něm mohlo vzniknout muzeum nebo památník odboje.

Heider Heydrich (76), který žije s manželkou v Německu, o rekonstrukci jednal při návštěvě v obci se starostou Liborem Holíkem. „Chci, aby se zámek uvedl do původního stavu. Pan Heydrich nabídl pomoc ve formě administrativní i možností sehnat peníze přes Evropskou unii,“ řekl Holík.

Starosta dodal, že není možné brát zřetel na viny a zvěrstva, která napáchal jeho otec. „Musíme se naučit oddělovat děti a jejich rodiče, pokud něco spáchali. Heydrichovu synovi bylo deset let, když byl jeho otec vrcholným představitelem SS,“ dodal Holík.

Heydrichův syn Heider na zámku severně od Prahy bydlel s matkou a sourozenci až do konce druhé světové války, pak odešel do Německa. Soukromý majitel pozemku, kde nyní sídlí výzkumný ústav, nemá na opravu rozsáhlého objektu finance a s rekonstrukcí by proto souhlasil. Zámek je veřejnosti nepřístupný.

Kdo byl Reinhard Heydrich

Nacistický politik a zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich se do zámku s rodinou přestěhoval v roce 1942 a dojížděl odtud do Prahy. Byl pověřený úplnou germanizací území protektorátu, Čechy plánoval odsunout na Sibiř či přímo vyvraždit. Během své vlády brutálně potlačil veškerá hnutí odporu. Měl přezdívku Blonďatá bestie nebo Kat z Prahy. Cestou z Panenských Břežan do Prahy 27. května 1942 na jeho auto zaútočili parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Heydrich následkům zranění 4. června podlehl.

Přečtěte si
hufnagll
29. 9. 2015 • 08:08

Nebo si vemte církev "svatá",upalovala lidi,okrádala a dnes jejímu pohrobku Dukovi stát přihrál všechny nakradené majetky a finance v řádu miliard a nikdo ani nemrkne

sugarbitter
12. 1. 2014 • 11:48

Čtu,že chce žádat o peníze EUm, což ale může udělat náš stát taky. Jinak je třeba oddělovat rodiče a děti, i když se říká že jablko nepadá daleko od stromu. někdy se zakutálí. Co s dítětem, kterému otec ubije matku? neutrácíme ho, ale spíše litujeme.Možná bude také nekvalitním jedincem, ale doufáme, že se tak nestane.

moncicacka
26. 3. 2011 • 01:00

Kdyby pan Heydrich chtěl opravit zámek v Panenských Břežanech jen proto, že tam strávil hezké dětství, možná by se to nehodilo. On ho ale opraví (poté, co komunisti zámek zdevastovali) a v zámku bude otevřeno muzeum protinacistického odboje, čemuž se, pokud vím, pan Heydrich nebrání, i když mu odboj zabil otce. Takže problém dělají z celé věci jen čeští slouhové, kteří mají možnost poplivat slušného člověka.

fukusima
25. 3. 2011 • 20:33

Nechápu vás. Nejde o to soudit pana Heydricha., které může klidně být úžasný člověk. Jde o to, že je nevhodné, aby opravoval Panenské Břežany proto, že tam zažil hezké dětství, protože jeho hezké dětství je naše heydrichiáda. Měli bychom mu zdvořile poděkovat, ale říct, že se to prostě nehodí. Ale tady jak někdo zatřese penězma, všem zeležatinovití páteř... Jeho otec měl o nás ta trochu pravdu. Jsme slouhové

moncicacka
25. 3. 2011 • 20:13

Je to vždycky dobrá zpráva, když chce dítě odčinit chyby svých rodičů. Syn Martina Bormanna zase dělal průvodce v osvětimském muzeu. Nebuďme jako bolševici a nesuďme potomky za činy předků až do desátého kolena. Podle mě je Heider Heydrich borec!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.