Otakar Tomek je po smrti: Zabil Aničku, ale... Už nikdy nepromluví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Otakar Tomek je po smrti: Zabil Aničku, ale... Už nikdy nepromluví!

Otakar Tomek zemřel včera ráno ve střešovické nemocnici. Lékaři ho v doprovodu policistů převezli na pitevnu.
Otakar Tomek zemřel včera ráno ve střešovické nemocnici. Lékaři ho v doprovodu policistů převezli na pitevnu. (Aha! – Dan Černovský)

Proč byla Anička Janatková (†9) zavražděna a znásilněna, se už nikdy nedozvíme. Do objasnění brutálního činu zasáhl osud.

Zloděj a údajný násilník a vrah Otakar Tomek (†41) včera po osmé hodině ranní v Ústřední vojenské nemocnici v Praze zemřel...

Podlehl zranění, které si způsobil v pondělí ve vazební věznici na Pankráci, když se pokusil oběsit na teplácích. Lékaři ho od té doby udržovali v umělém spánku. Jeho stav se ale stále zhoršoval. „Mohu jen potvrdit jeho smrt,“ odmítla mluvčí nemocnice Jitka Zinke sdělit podrobnosti.

Podle informací Aha! byl muž v podstatě mrtvý, už když ho záchranáři přivezli do nemocnice. A lékaři tak jen včera ráno rozhodli o jeho odpojení od přístrojů, které ho udržovaly při životě...

Muž, několikrát trestaný za krádeže, měl poslední šanci udělat něco dobrého – totiž stát se dárcem orgánů a zachránit několik životů. „Postižení mozku to rozhodně nevylučuje,“ řekl Aha! zdroj z nemocnice. Jenže policie byla proti. „Při každé sebevraždě je třeba vyloučit cizí zavinění, a proto musí být provedena soudní pitva,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. A tak dosud jediný podezřelý z vraždy Aničky skončil včera na patologii...

Vyšetřování vraždy dívenky dostává další rozměr. I když podle mluvčí vězeňské služby Markéty Prunerové lze cizí zavinění Tomkovy smrti předběžně vyloučit, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) hodlá prověřit, zda vězeňská služba nepochybila. „Požádal jsem generálního ředitele, aby věc prověřil a dal mi jasnou informaci, nakolik došlo či nedošlo k pochybení vězeňské služby,“ řekl Pospíšil. Zprávu očekává během příštího týdne. Zatím prý z případu žádné personální závěry dělat nebude.

Co se bude dít dál

  • Vyšetřování vraždy Aničky smrtí hlavního podezřelého nekončí. Kriminalisté musejí buď jeho vinu potvrdit, nebo začít hledat jiného pachatele.
  • Kriminalisté nyní čekají na výsledky odborných zkoumání. Ty by měly prokázat či vyloučit účast Otakara Tomka na smrti dívky. Na ně však může policie čekat ještě řadu týdnů.
  • Důležité budou zejména výsledky soudní pitvy, podle níž bude možné usoudit, jak vrah s obětí nakládal, kdy zemřela a co bylo příčinou smrti.
  • Toxikologická expertiza by měla prokázat, zda pachatel dívku před smrtí neomámil alkoholem či drogami.
  • Zvláště důležitá pak bude zejména kvůli DNA analýza biologických stop zajištěných na ostatcích Aničky. Bude z nich možné také zjistit, jak vrah s tělem po smrti manipuloval.
  • Policie připravuje návrh na zastavení trestního stíhání, který předloží státnímu zastupitelství. Podle trestního řádu nelze vést řízení proti zemřelému. I pokud bude vina Tomka prokázána, policie případ odloží.

Možné varianty dalšího vyšetřování

  1. Na ostatcích oběti bude nalezeno DNA Otakara Tomka. Tím zmizí poslední pochybnosti o tom, že dívku zavraždil. Jeho sperma už policie našla na batůžku oběti. To na něj sice vrhá vážné podezření, ale svědčí to jen o tom, že se pohyboval v místě, kde dívka zmizela, a měl v ruce její věci.
  2. Na ostatcích bude nalezeno DNA někoho jiného, pak bude policie pátrat po něm jako po možném vrahovi či spolupachateli.
  3. Na ostatcích Aničky odborníci nenajdou žádné cizí DNA, pak budou muset kriminalisté pátrat po dalších možných stopách a pokusit se usvědčit pachatele na základě řetězce nepřímých důkazů.

Rodiče Aničky plánují pohřeb

Městské státní zastupitelství odsouhlasilo vydání ostatků Aniččině rodině. Ta tedy už plánuje poslední rozloučení s dcerou a její pohřeb. Měl by se odehrát bez rozruchu v úzkém rodinném kruhu.



Přečtěte si
hledaseniki
30. 3. 2011 • 12:14

Z tohohle případu je mi na nic. Stejně jako z obvinění Otakara Tomka, bylo evidentní, že jediné co policie měla bylo DNA na jejím batohu a na základě tohoto byl obviněn. Že se zabil, no upřímně já na jeho místě bych udělala to samé, představa, že ho usvědčí za něco co neudělal a že si na něj ve věznici smlsnou......byl dost inteligentní aby to pochopil. Důkaz, že to udělal není, a mě je líto Aničky ale je mi líto i jeho, zaplatil životem jen díky neschoposti české policii. Nemají jediného vinníka ani jediný důkaz a on je teď mrtví a vinna se na něj může hodit naprosto jednoduše. Vykopla bych všechny lidi co se na tom případu podíleli a hlavně souhlasím, že to byl pouhý obětní beránek stejně jako Kájínek. Je to hnus co se tady v tom státě děje!!!!!!!!!

hrneczuhrinevsi
25. 3. 2011 • 08:56

jak žil, tak skončil. bez ohledu na to jestli zabil nebo ne.

qwertina
24. 3. 2011 • 17:09

qwertina
24. 3. 2011 • 17:08

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.