Chirurg Bohdan Pomahač: Čech oslnil svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chirurg Bohdan Pomahač: Čech oslnil svět!

Bohdan Pomahač a jeho tým.
Bohdan Pomahač a jeho tým. (Profimedia.cz)

Dallas Wiens (25) se stal prvním Američanem, který dostal kompletně nový obličej. Transplantace se povedla díky českému chirurgovi Bohdanu Pomahačovi (40).

Právě on byl pověřen vedením náročné 15hodinové operace, na níž se podílelo 30 lékařů. Panu Wiensovi lékaři museli transplantovat úplně vše: ústa, nos, rty, oči, obočí, svaly, napojit nervy...

O tvář přišel v listopadu roku 2008. Při opravě kostelního okna stál na stavebním výtahu, ztratil rovnováhu a drát vysokého napětí mu sežehl tvář na uhel! Tři měsíce strávil v umělém spánku, podstoupil 22 operací. Lékaři předpokládali, že zůstane od krku dolů ochrnutý, nebude schopný mluvit ani přijímat potravu.

Avšak Dallas je mužem obrovské vůle. Nevzdal to. Za pár měsíců se dokázal postavit a nyní běžně udělá 15 sklapovaček. Jenže až donedávna byl mužem bez identity. A jeho sen, že jednou políbí dcerku, se zdál nesplnitelný. Teď je mu o poznání blíž.

Speciální tým lékařů, jemuž velí Bohdan Pomahač, pro něj obstaral vhodného anonymního dárce obličeje. Náročná operace se uskutečnila minulý týden v brighamské nemocnici. Zdravotní stav pacienta je nyní dobrý, není na JIPce, a dokonce už telefonoval rodině. „Jeho tvář je nyní nehybná jako například u pacientů po mrtvici.

Potrvá asi tři měsíce, než bude schopen pohybovat svaly a něco cítit. Nebude vypadat ani jako dárce, ale nebude mít ani svou dřívější podobu. Jeho nová podoba bude něco mezi tím,“ řekl Pomahač, který na jeho obličej přemístil tkáň od vlasů až po ohryzek! Operace stála 58 milionů Kč a byla hrazena z grantu ministerstva obrany.

První transplantaci celého obličeje provedli minulý rok chirurgové ze Španělska.

Dallas Wiens

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.