Holčičce (4) zničil mozek virus: Karolínka je bojovnice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Holčičce (4) zničil mozek virus: Karolínka je bojovnice!

Fotografie
Fotografie (internal)

Krutá hra osudu. Tak by se dal nazvat příběh Karolínky Hájkové (4) z Oskořínku na Nymbursku.

Holčičku v pouhých třech týdnech postihl těžký zánět mozku způsobený oparem, který si v Česku ročně vybere krutou daň na zdraví u zhruba pěti dětí!

Zákeřná herpetická encefalitida obrátila rodině Karolínky život naruby. Virové onemocnění jí zničilo téměř tři čtvrtiny mozku! Lékaři tehdy přišli s tím, že děvčátko nikdy neuvidí, nebude slyšet a nebude se hýbat. A automaticky počítali, že rodiče svou Karolínku dají do ústavu... To ale její mámu a tátu ani nenapadlo!

„Naštěstí se tyhle hrozné prognózy definitivně nesplnily. Karolínka vidí a slyší. Je ale ležící, protože má zničené centrum pohybu,“ popsala Kateřina Hájková. Holčička je velká bojovnice, protože mimo jiné trpí i epilepsií, kvůli které dokonce upadla i do kómatu a nebylo jisté, zda přežije. Nakonec ale vše dobře dopadlo a Karolínka se na své rodiče znovu spokojeně usmála.

I přes své těžké postižení dělá holčička svým rodičům obrovskou radost. „ Je úžasné, že na nás reaguje, protože není nic horšího, když postižené dítě nedává žádnou odezvu. Karolínka si ráda prohlíží knížky a miluje svého brášku, který se nám před dvěma lety narodil. Dokonce ji dávám i do školky, kde se k ní děti překrásně chovají a snaží se o ni pečovat,“ vypráví maminka. Tam je děvčátko téměř každé dopoledne v týdnu. „V poledne si ji beru domů, protože ve školce nedokáže spát. Přes den usne jen u mě na klíně,“ přiznává paní Kateřina.

Karolínka ale při návštěvách školky nutně potřebuje asistentku, která holčičce se vším pomáhá. Ta však stojí peníze, které rodině chybí. „Naše asistentka je pro nás neuvěřitelně cenná osoba, kterou nechceme ztratit. Bohužel nám na ni ale chybí peníze,“ dodala maminka. Ta věří, že se najdou lidé, kteří jim nabídnou pomoc, a ulehčí jim tak složitou životní situaci.

Rodinu podpořily celebrity

V Praze se včera konal charitativní Zumba maraton, který měl rodině postižené Karolínky vydělat potřebné peníze. Projekt na pomoc Karolínce přišly podpořit i české celebrity, jako režisérka Mirijam Landa či modelka Eliška Bučková s partnerem Václavem Noidem Bártou. Zlatý slavík Karel Gott zase Karolínce poslal dárky od svých dvou dcerek. Obě holčičce věnovaly své nejoblíbenější hračky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.