Revoluce v dani z příjmu: Skoro všichni dostaneme víc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Revoluce v dani z příjmu: Skoro všichni dostaneme víc!

Fotografie
Fotografie (internal)

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se rozhodl kompletně překopat systém daně z příjmu.

Místo rovné patnáctiprocentní daně z tzv. superhrubé mzdy nám totiž stát ubere devatenáct procent ze mzdy hrubé. I když se to nezdá, někteří zaměstnanci na tom vydělají. A to od roku 2013.

„Cílem reformy je celý systém zjednodušit. Nově by to mělo vypadat tak, že poplatník z jednoho základu na jednom formuláři pošle státu jednu částku,“ prohlásil ministr.

A navíc bude zdanění i »tak trochu« progresivní. Nová daň totiž mírně přihodí lidem, kteří berou mezi desíti a čtyřiceti tisíci hrubého, a hlavně ti bohatší zaplatí víc. „Bude to tak díky sníženým stropům na platbu sociálního a zdravotního pojištění,“ řekl Kalousek.

Co to pro nás znamená? Že lidé s průměrnými a mírně nadprůměrnými platy si v kapsách oproti současnosti pár stovek klidně schovají.

Je tady jen malý háček. Jedním z doplňujících opatření vlády je totiž postupně zrušit osvobození stravenek, režijního jízdného a podobně od daňového zvýhodnění.

Zaměstnavatelé je tak přestanou vydávat. Místo toho Kalousek nabízí takzvaný zaměstnanecký paušál ve výši 3 tisíc korun ročně, tedy 250 korun měsíčně. To ale jen těžko pokryje výhody, které zaměstnanci mají nyní…

Souhrn změn

  • Daň z příjmu bude 19 procent z hrubé mzdy.
  • Daňová sleva na dítě bude vyšší o 150 korun měsíčně.
  • Bude zaveden tzv. zaměstnanecký paušál, což bude sleva na dani 3000 korun ročně. Ten má postupně nahradit stravenky či režijní jízdenky.
  • Zaměstnanci budou platit místo 4,5 procenta z hrubé mzdy celkem 6,5 procenta z hrubé mzdy na zdravotní pojištění.
  • Postupně se zruší odpočet úroku z úvěru na bydlení. U stávajících smluv se sníží na 150 tisíc korun, od roku 2012 už nebude vůbec.
Přečtěte si
bobou
20. 3. 2011 • 08:07

jsem si propočítával návrh toho deb*la Kalouska. V roce 2012 je 252 prac. dní, dovolenou mám 25 dní tj. celkem 227 dní(dostávám stravenky v hodnotě 80 Kč., firma mě přispívá ve výši 40% tj. celkem 7 264 Kč za rok). Navrhovaná sleva na dani 3 000 Kč! Takže tratím 4 264 Kč!!! Vzhledem k tomu, že manželka má to samé tak jenom naše rodina tratí 8 528 Kč. Proto se táži, vysvětlil někdo tomu kreteno*i, jak se věci skutečně mají, nebo je to opět výplod jeho chorého mozku? Proč stále navrhují, jak nám sebrat ještě těch málo výhod, které nám zůstaly? Ať už si konečně pořádně zdaní své majetky a ne ať mají daňové prázdniny vydělají-li si více jak půl mil.(jako to mají dosud), neplatí poté již daně žádné!!! A to ty stravenky berou samozřejmě také!!! Dále ať v senátní kantýně koněčně zavedou ceny, které odpovídají stejné cenové kategorii běžné v každé restauraci!!! (a ne ty jejich polévky za 5 Kč, panák za 10 Kč ap.). Ať také občas vylezou mezi prostý lid a podívají se na ceny.

ja01
19. 3. 2011 • 19:04

tak nějak je v této větě opomenuto, že mnohem víc jim z té zmíněné kapsy vytáhne zvýšené DPH

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.