Vědci ze Zlína: Vyrobili zdravé klobásy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci ze Zlína: Vyrobili zdravé klobásy

Novinka – klobásy s probiotickými bakteriemi.
Novinka – klobásy s probiotickými bakteriemi. (pro Aha! – Jan Čada)

Škarohlídi, kteří upozorňují na škodlivost nadměrné konzumace takové dobroty, jako jsou klobásy, mají utrum.

Už nejenom jogurty a mléčné kysané výrobky mohou posilovat naše zažívání. Totéž teď umějí i klobásy!

Vědecký tým v čele s Ivanem Holkem ze zlínské Univerzity Tomáše Bati do klobás »implantovali« nový druh bakterií, které dokážou nevídané věci. Vylepší chuť a dodají probiotické kultury. „Už jsme si nové bakterie vyzkoušeli u skopových klobás u výrobce ve Francově Lhotě na Vsetínsku, dokonce potlačily někdy mírně nevábnou chuť skopového a dodávají výrobku parametry navýsost zdravé potraviny.

Jsou lehce stravitelné, vytvářejí příznivé klima ve střevech, dodávají vlákninu a jsou výrazně šetrné ke sliznici střev,“ vypočítává přednosti klobás nové generace Holko.Prvním hotovým produktem je ovčácká klobása s podílem skopového masa. To se teď může brzy změnit. „Zdaleka ale nejde jen o tuto masovou komoditu, zcela běžně můžeme do budoucna nových mikroorganismů užívat i u klobás z vepřového a hovězího masa, ale i u spousty dalších druhů,“ vypočítává novátor.

Tohle jsou bakterie, které zaručí, že budou klobásy zdravé.

Přečtěte si
buffalo
20. 3. 2011 • 17:32

no tak ogaři...a kde se budú prodávat...??? aj v ostravě...??? a za kolik...???

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.