Vědci ze Zlína: Vyrobili zdravé klobásy
Škarohlídi, kteří upozorňují na škodlivost nadměrné konzumace takové dobroty, jako jsou klobásy, mají utrum.
Už nejenom jogurty a mléčné kysané výrobky mohou posilovat naše zažívání. Totéž teď umějí i klobásy!
Vědecký tým v čele s Ivanem Holkem ze zlínské Univerzity Tomáše Bati do klobás »implantovali« nový druh bakterií, které dokážou nevídané věci. Vylepší chuť a dodají probiotické kultury. „Už jsme si nové bakterie vyzkoušeli u skopových klobás u výrobce ve Francově Lhotě na Vsetínsku, dokonce potlačily někdy mírně nevábnou chuť skopového a dodávají výrobku parametry navýsost zdravé potraviny.
Jsou lehce stravitelné, vytvářejí příznivé klima ve střevech, dodávají vlákninu a jsou výrazně šetrné ke sliznici střev,“ vypočítává přednosti klobás nové generace Holko.Prvním hotovým produktem je ovčácká klobása s podílem skopového masa. To se teď může brzy změnit. „Zdaleka ale nejde jen o tuto masovou komoditu, zcela běžně můžeme do budoucna nových mikroorganismů užívat i u klobás z vepřového a hovězího masa, ale i u spousty dalších druhů,“ vypočítává novátor.