Ničivé tsunami v Japonsku! Lidé popisují zkázu: Vlnil se beton a pukaly ulice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ničivé tsunami v Japonsku! Lidé popisují zkázu: Vlnil se beton a pukaly ulice!

Fotografie
Fotografie (internal)

Japonsko má sice nejdůmyslnější systém varování před tsunami, jenže varovat lidi prostě nebyl čas. Podle některých přišly velké vlny už 15 minut po prvních otřesech půdy.

„Viděl jsem na ulici přes 20 nehybných těl. Některé z mrtvol byly děti,“ říká univerzitní pracovník Charlie Wonk. Mrtví se zatím počítají v tisících, už brzy to ale může být o řád výše. Například úřady v prefektuře Mijagi pohřešují 10 tisíc obyvatel sedmnáctitisícového městečka Minamisanriko…

„Nejprve jsem si myslel, že zemřeme. Nastalo neobvyklé ticho. Jako by se svět zastavil. A pak přišly první rány. Měl jsem dojem, že to bude pokračovat donekonečna,“ vylíčil svůj zážitek místní obyvatel Mark Avancena.

„Voda vtrhla do domu takovou silou, že vysklila všechna okna. Podívali jsme se všichni na sebe a začali se jeden s druhým loučit,“ dodala jeho matka Edith.

„Pod mým oknem se vlnil beton asi jako se vlní řeka. Pukaly ulice. Byl slyšet velký hluk. Bylo to jako v hrozném snu,“ takhle popsal minuty děsu Američan Jarrod Lentz, který byl v Japonsku teprve týden.

Na pomoc do postižených oblastí přijelo už na 50 tisíc vojáků a z celého světa sem míří stovky záchranářů. „Většinu lidí z naší japonské pobočky máme v terénu,“ řekl například ředitel humanitární společnosti ADRA Jan Bárta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.