Tsunami v Japonsku! Tisíce lidí zmizely! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tsunami v Japonsku! Tisíce lidí zmizely!

Ničivá vlna s sebou brala vše, co jí stálo v cestě.
Ničivá vlna s sebou brala vše, co jí stálo v cestě. (ČTK/AP, ara)

Jen zcela nedávno zabíjelo zemětřesení na Novém Zélandu, včera udeřilo na Japonsko.

Mohutné otřesy pod mořskou hladinou východně od Japonska zvedly desetimetrovou vlnu tsunami, která smetla vše, co jí na pobřeží stálo v cestě. Domy, letadla, lodě i auta odnášel běsnící živel daleko do vnitrozemí. Japonská zpravodajská agentura Kyodo sdělila, že se pohřešuje 88 tisíc lidí!!!

V Čechách bylo 6.46 ráno a lidé vstávali do práce, kdežto v Japonsku bylo tou dobou už 14.46, když severovýchod země zasáhlo zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy stupnice.

Jde o páté nejsilnější zemětřesení novodobé historie (tedy od r.  1900) a nejhorší v Japonsku. Oficiálně je zatím hlášeno asi 1400 mrtvých, ale obětí bude určitě o mnoho víc...

Události z Japonska

Japonský přístav Sendai zalila desetimetrová vlna tsunami. Smetla mj. výletní loď se 100 lidmi na palubě, na pobřeží údajně zmizel i lidmi našlapaný vlak!

Vyhlášen byl i atomový poplach! Elektrárna v Onagavě hořela, ve Fukušimě zase docházely záložní zdroje energie, takže selhávalo chlazení, a hrozil výbuch!

V centru Tokia se zřítila střecha školy, kde právě probíhala promoce 600 studentů. Vzplálo několik výškových budov.

Na velké části japonského území byla zastavena letecká, železniční i silniční doprava a na největším letišti Narita u Tokia pracovníci zkoumají stav přistávacích drah. Nefungovaly mobily, miliony lidí zůstaly bez proudu.

Otřesy zaznamenali až ve 2200 km vzdáleném Pekingu! Vlna tsunami postupně došla na Filipíny, do Indonésie i na Havaj a do Ameriky, už ale neměla tak ničivou sílu.

Členové České filharmonie, kteří v Japonsku vystupují, jsou prý v pořádku a problémy nehlásí ani jiní Češi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.