Šachy kolem DPH: O kolik zaplatíte navíc! 10 názorů odborníků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šachy kolem DPH: O kolik zaplatíte navíc! 10 názorů odborníků!

 (Aha! – Martin Pekárek)

Od ledna bude 14procentní a zdraží potraviny, teplo, knihy, jízdenky... A po roce se DPH sjednotí na 17,5 procenta.

Vláda se ve čtvrtek rozhodla zacházet s daní z přidané hodnoty citlivěji. Místo okamžitého zvýšení spodní sazby z deseti na dvacet procent, což byl původní plán, totiž budeme mít od roku 2012 daň čtrnáctiprocentní. Jenže průměrnou rodinu to i tak ochudí o tisíce korun ročně!

Navíc vláda zrušila výjimky, které se měly zdaňovat jen deseti procenty, jako chléb, mléko, ryby nebo třeba zelenina. Politici se sice vytáčejí, že to, co zvednou na dani, si obchodníci strhnou z marže a my nepocítíme rozdíl, jenže...

„Všechno závisí na tom, zda jde o zboží, které lidé nezbytně potřebují, či nikoli. Čím méně je poptávka po určitém zboží citlivá na změnu ceny, tím více se změna daně z přidané hodnoty promítne do konečné ceny pro zákazníky. Například léky budou lidé kupovat, i kdyby výrazně zdražily,“ vysvětlil Aha! ekonom David Marek ze společnosti Patria Finance.

A vzhledem k tomu, že do (prozatím) snížené sazby DPH spadají téměř výlučně produkty, bez nichž se neobejdeme, můžeme s jistotou zdražování čekat…

Přečtěte si
vechtrzprotivina
13. 3. 2011 • 09:42

Za socialismu nikdo nějaký DPH neznal a bylo nám dobře.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.