Sčítací komisařka Věra Vondrová: Na obranu máme pepřový sprej! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sčítací komisařka Věra Vondrová: Na obranu máme pepřový sprej!

Svačinu si s sebou komisařka Vondrová na čtyřhodinovou pochůzku nebere, zato pepřový sprej ano. „Dostali jsme ho povinně na ochranu,“ sdělila.
Svačinu si s sebou komisařka Vondrová na čtyřhodinovou pochůzku nebere, zato pepřový sprej ano. „Dostali jsme ho povinně na ochranu,“ sdělila. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Jednou za deset let vyrazí sčítací komisaři do domácností a baží po údajích o českých rodinách.

To, co nashromáždí, se používá pro statistiky, změny v městské hromadné dopravě, v práci policistů či hasičů. A právě úderem včerejší šestnácté hodiny se do ulic rozprchly tisíce komisařů.

Deník Aha! se na sčítání vydal s komisařkou Věrou Vondrovou z pražských Vinohrad. V nejbližších dnech musí projít jednačtyřicet domů, což je asi pět set domácností.

Na návštěvu jedné má v průměru jen asi pět minut. Ve skutečnosti ale návštěva trvá mnohem déle. Do té doby, než se jí podaří obejít všechny byty, nachodí desítky kilometrů...

Pozor na pokuty a podvodníky!

Letos si budeme lámat hlavu nejen se sčítacím listem osoby, ale i s listem domovním a bytovým. Tady jsou odpovědi na 20 nejčastějších otázek!

Kdy se uskuteční samotné letošní sčítání?

Rozhodným okamžikem je půlnoc z pátku 25. března na sobotu 26. března 2011.

Kdy budou sčítací komisaři roznášet formuláře?

Formuláře budou doručeny do domácností ve dnech 7. března až 25. března 2011. Ve všední dny bude distribuce formulářů probíhat od 16 do 20 hodin, o víkendech pak od 9 do 20 hodin.

Jak poznám, že se nejedná o podvodníka?

Komisaři budou mít viditelně umístěný průkaz a musejí se prokázat i občankou. Pro ověření komisaře lze využít i databázi komisařů na webu www.scitani.cz.

Musím sčítacího komisaře vpustit do bytu?

Nemusíte, formuláře vám může předat na chodbě, mezi dveřmi nebo třeba přes plot.

Kolik formulářů budu muset vyplňovat?

Sčítací list osoby vyplňuje každý člověk. Bytový list vyplňuje faktický uživatel bytu, bez ohledu na to, zda je majitel či nájemník. Domovní list vyplňuje vlastník či správce.

Budou se sčítat i děti?

Sčítání podléhá každá fyzická osoba, která má o půlnoci z 25. na 26. března trvalý pobyt či povolený přechodný pobyt na území ČR, tedy včetně dětí. Dále každá další fyzická osoba, která je na území ČR v rozhodný okamžik přítomna a nemá zde trvalý či povolený přechodný pobyt. Sčítání podléhají i všechny domy a byty.

Kdy formuláře vracet?

Přesné datum a čas naleznete na oznámení v poštovní schránce. Vyplněné formuláře lze odevzdat sčítacímu komisaři osobně při jeho další domluvené návštěvě, nebo je lze odeslat poštou v předplacené obálce, zanést na příslušné sběrné místo České pošty či odeslat elektronicky. Způsob odevzdání vyplněných sčítacích formulářů sdělíte sčítacímu komisaři při přebírání sčítacích formulářů.

Sčítací komisař mi nehodil termín do schránky. Co mám dělat?

Česká pošta tvrdí, že k 7. březnu měla mít každá domácnost termín ve schránce. Přesto mohlo dojít k nedopatření, proto volejte na bezplatnou linku 800 87 97 02 (8 až 22 hodin), kde si domluvíte termín návštěvy.

Na lístečku nebyl čas...

V některých případech se stalo, že komisaři nenapsali žádné či příliš široké intervaly. Český statistický ústav okamžitě vyzval Českou poštu, aby lístečky roznesla znovu a správně. Na lístečku musí být maximálně tříhodinové intervaly. Pokud tomu tak není, volejte na 800 87 97 02.

Termín, který komisař napsal, se mi nehodí...

Pokud vás sčítací komisař nezastihne v daném termínu, bude návštěvu opakovat. O náhradním termínu budete opět informováni oznámením ve schránce.

Co když se mi nehodí ani náhradní termín?

Pokud vás komisař nezastihne ani podruhé, máte povinnost vyzvednout si formuláře na příslušném sběrném místě České pošty. Pokud tak neučiníte, hrozí vám pokuta až do výše 10 000 korun. Termín návštěvy si také můžete změnit na lince 800 87 97 02.

Co když budu tři týdny na dovolené?

Odjedeteli až po 26. březnu, budete mít již formulář doma, vyplníte ho a odevzdat ho za vás může třeba partner nebo ho jednoduše na letišti hodíte do poštovní schránky či vyplníte přes internet.

Pokud už jste třeba nyní na cestách, ale stihnete se vrátit do 14. dubna, tak si formuláře můžete vyzvednout na sběrném místě, tedy na poště ve vašem okolí. Která pošta to je, se dozvíte na lístečku, který budete mít ve schránce.

Formuláře za vás může proti podpisu převzít každá osoba z domácnosti starší 15 let. Ta pak může nadiktovat dva unikátní kódy, pomocí kterých se přihlásíte do internetové aplikace, a formulář vyplníte klidně na druhé straně zeměkoule. Stejně tak může například partner nebo potomek sčítací formulář vyplnit a odevzdat za vás.

Pokud jste pryč třeba celý rok a žijete sám, takže nikdo ve vaší domácnosti za vás formulář převzít nemůže, nemusíte se sčítání zúčastnit.

Bydlím v jiném bytě, než kde mám trvalé bydliště. Co mám dělat, když na místě trvalého bydliště pravidelně nekontroluji poštu.

Nemějte strach – i do vašeho domu, kde bydlíte, ale nemáte tam trvalé bydliště, přišel sčítací komisař a navrhl termín návštěvy. Když se s ním normálně sejdete, vyplníte formuláře a odevzdáte je, učinili jste povinnosti zadost. Na vaší trvalé adrese vás sice komisař nezastihne, ale protože už jste sečtení v místě obvyklého bydliště, vše je v pořádku.

Mám více bytů, bydlím v jednom, ale ve druhém nikoho nemám, takže tam sčítací komisař nikoho nezastihne. Hrozí mi proto nějaká pokuta?

Nehrozí. Budete vyplňovat jen ten bytový list, kde bydlíte. Pokud máte v jiných bytech nájemníky, budou za příslušné byty vyplňovat bytové listy oni. Pokud v bytech nikdo nebydlí, nemusíte za ně nic vyplňovat.

Může za mnou komisař přijít do zaměstnání, když vím, že nebudu doma?

Ne! Pokud víte, že nebudete doma, počkejte na druhý lísteček ve schránce, kde bude nový termín. Pokud by ani ten nevyhovoval, volejte na bezplatnou linku a domluvte si termín nový.

Kvůli komisaři musím jít domů dřív z práce. Mám nárok na náhradu mzdy?

Na nic takového právo nemáte. Domluvte si na bezplatné lince nový termín tak, aby vám vyhovoval.

Chci vyplnit formuláře elektronicky. Jak mám postupovat?

Elektronické formuláře bude možné stáhnout a odeslat až od 26. března 2011, a to jen v případě, že jste převzali papírové formuláře od sčítacího komisaře. Na papírových formulářích naleznete přístupové kódy nutné pro vstup do aplikace pro stažení a odeslání elektronických formulářů. Komisaři oznámíte, že budete formuláře vyplňovat elektronicky a že se k vám tedy nemusí vracet pro vyplněné papírové formuláře.

Kde najdu kódy, které potřebuji pro vstup do aplikace pro elektronické vyplňování formulářů?

Na tištěných sčítacích formulářích v pravém dolním rohu naleznete unikátní přístupové kódy; jsou to evidenční kód – číslo vytištěné pod čárovým kódem – a potvrzovací kód – číslo vytištěné svisle vlevo od čárového kódu.

Nestihl jsem vyplnit formuláře k rozhodnému okamžiku. Co teď?

Nic se neděje. Sčítací formuláře můžete vyplnit zpětně podle stavu k rozhodnému okamžiku sčítání, tedy k půlnoci mezi 25. a 26. březnem 2011. Sčítací formuláře je třeba vyplnit a odevzdat či zaslat zpět nejpozději do 14. dubna 2011.

Jaké jsou sankce za nevyplnění formulářů?

Zákon stanovuje povinnost podrobit se sčítání a poskytnout zákonem požadované údaje. Porušení je sankcionováno. Za porušení povinnosti poskytnout údaje lze uložit sankce podle zákona do výše 10 000 Kč nebo uložit i jiné sankce za přestupek, například napomenutí.



Přečtěte si
marcelaval...@...
1. 3. 2019 • 23:19

Vero ozvi se ..Marcela. Mela by si mit moji email adresu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.