Dnes začíná sčítání lidu 2011: 10 nejčastějších otázek a odpovědí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dnes začíná sčítání lidu 2011: 10 nejčastějších otázek a odpovědí!

Průkazka je chráněna hologramem, je na ní jméno a příjmení sčítacího komisaře a jeho identifi kační číslo. To si můžete ověřit!
Průkazka je chráněna hologramem, je na ní jméno a příjmení sčítacího komisaře a jeho identifi kační číslo. To si můžete ověřit! (SBLD)

Deset let se statistici, demografové a sociologové nemohli dočkat – a už je to tady!

Dnes poprvé vyrážejí do terénu komisaři kvůli sčítání lidu 2011. Víte, jak poznáte pravého sčítacího komisaře? Rozhodně by u sebe měl mít kromě sčítacích formulářů i předpisovou brašnu a identifikační průkaz. A jaké jsou nejčastější otázky Čechů ke sčítání

1. Kdy se koná sčítání lidu 2011?

Rozhodným okamžikem je půlnoc z 25. na 26. března. To znamená, že informace do sčítacích formulářů se vyplňují podle skutečnosti platné právě v tento okamžik.

2. Kolik bude sčítání stát?

Celkový rozpočet letošního sčítání je 2,48 miliardy korun. Náklady jsou přibližně 250 Kč na osobu (tedy cca 10 eur na jednoho obyvatele, což je částka v Evropské unii obvyklá).

3. Proč se to vůbec dělá?

Aby měly úřady přehled o tom, kolik nás je, kolik nám je a co všechno umíme. Také proto, aby věděly, v co věříme a jestli jezdíme daleko do práce.

4. Komu to prospěje?

Hlavně úřadům. Budou vědět, kde instalovat telefonní budky, kde postavit mešitu nebo zastávku MHD.

5. Nemůžou si ta data shromáždit z už data shromáždit z už existujících databází?

Ne, úřady doposud nebyly schopny zprovoznit superregistr informací, který funguje například ve Švédsku, Nizozemsku nebo Dánsku. Navíc je u nás propojování osobních údajů získaných z různých databází zakázáno.

6. Co mi hrozí, když se nezúčastním?

Buď napomenutí, nebo pokuta až 10 000 korun.

7. Kde se získají sčítací archy?

Sčítací formuláře doručí v období od 7. do 25. března do všech domácností sčítací komisaři. Asi v 95 procentech případů to budou pracovníci České pošty.

8. Jak se formuláře odevzdají?

Buď vyplnit údaje na internetu, nebo formuláře bezplatně poslat poštou do P.O. Boxu ČSÚ. Archy mohou občané rovněž odevzdat osobně na sběrné poště.

9. Jsou nějaké novinky od posledního sčítání?

Zmizela otázka na příjmy a výdaje domácností, novinkou je dotaz na registrované partnerství. Poprvé se také budou sčítat všechny země EU z nařízení Evropské komise v jeden společný rok.

10. Jak poznám sčítacího komisaře?

Musí mít stejnokroj, průkazku, brašnu, formuláře, propisku a jeho číslo na průkazu musí být v evidenci ČSÚ. To lze ověřit telefonicky dotazem na čísle 800 87 97 02.

Takto vypadá brašna sčítacího komisaře, kterou všichni povinně nafasují.

Autor:  ajd

Přečtěte si
winterfreshka
7. 3. 2011 • 12:32

To divadélko-jak naši snědí budou vyplňovat trvalý pobyt a zlodějové svůj nakradený majetek! .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.