Vědci prokázali: S opicemi máme 97 % genů stejných! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vědci prokázali: S opicemi máme 97 % genů stejných!

Orangutan. PROKÁZÁNO: Opice, když má náladu, je schopna fotografovi i zapózovat. Tato opice například vykouzlila naučený úsměv.
Orangutan. PROKÁZÁNO: Opice, když má náladu, je schopna fotografovi i zapózovat. Tato opice například vykouzlila naučený úsměv. (Profimedia.cz, ara)

Je všeobecně známo, že z živočišné říše k lidem mají nejblíže opice.

Němečtí vědci nyní zjistili, že máme společného více, než se dosud předpokládalo – neuvěřitelných 97 procent genetické výbavy! A co že jsou ta tři procenta? Samé špatné vlastnosti!

Opice nedokážou lhát, přetvařovat se ani skrývat své pocity! Lidé ano...

Stejně jako lidé umějí opice prožívat radost i bolest, být smutné, vzteklé, oddané i starostlivé. Na rozdíl od lidí se podle toho ale i tváří a chovají. Když je něco trápí, jde to vyčíst z jejich výrazu a nic nepředstírají. Škoda jen, že se se svým trápením nedokážou svěřit slovy...

Opice nám jsou ve skutečnosti hodně podobné – vždyť nejedna samička si ozdobila krk kouskem kůže nebo trávy, nejeden sameček si dokázal vyrobit nástroj. Pro šimpanze například není problém rozbíjet ořechy kamenem. Mezi těmito »primitivními« tvory existuje dokonce bylinkářství! Některé opice žerou léčivé bylinky, aby předešly onemocněním.

Mají ovšem tušení o tom, že jednou zemřou? Dokážou plánovat? Existuje mezi nimi nějaké pojetí krásy? Jedním si je německý fotograf a odborník na opice Arthur Xanthopoulos (38) jistý – poznají, když je někdo fotografuje, a majíli náladu, jsou schopny zapózovat! Ba co více, poznají svou tvář v zrcadle, na obrázku či hladině vody!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.