Zchudneme! Podívejte se, o kolik... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zchudneme! Podívejte se, o kolik...

Nákupy se nám díky zvýšené sazbě DPH prodraží.
Nákupy se nám díky zvýšené sazbě DPH prodraží. (Aha! – M. Přibyl, K. Kopáč, D. Černovský, A. Malachovský, M. Pekárek)

Tak se zdá, že podle zákonodárců se mají lidé v Čechách a na Moravě pořád až moc dobře.

Ona skutečnost vypadá jinak očima lidí, kteří si vozí zadky ve vládních limuzínách, než očima člověka, který zmrzlý na kost v půl páté ráno jede do práce na kole, protože benzin je drahý.

A bude hůř. Pokud od října vláda opravdu zvýší DPH u všeho, co je nyní ve snížené sazbě. A dokonce není ani jasné, jestli ve snížené sazbě zůstanou některé základní potraviny! Jak se tedy máme? Porovnali jsme to! A věřte, že v regionu jsme druzí nejchudší! Hůře jsou na tom jen Slováci...

Přestože ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že poté, co se zvýší DPH z deseti na dvacet procent, se naše úroveň nijak nesníží a stále na tom budeme dobře, není to tak úplně pravda. A pokud nebudou ze zvýšené sazby vyjmuty alespoň některé základní potraviny, půjdeme ještě více ke dnu.

„Já jsem navrhl, aby se DPH zvýšila bez výjimek,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), a není tak vlastně jisté, jestli vůbec něco v nižší sazbě DPH zůstane.

V porovnání s našimi sousedy jsme už nyní na předposledním místě takřka ve všem. A to přesto, že s Rakouskem máme prozatím stejnou DPH na potraviny, s Poláky zase máme porovnatelný průměrný plat.

Jenže Polák si za stejný plat nakoupí více zboží, Rakušana netrápí DPH tolik, protože proti Čechovi má plat trojnásobný a ceny jsou v Rakousku jen o něco vyšší než u nás. A je toho víc, jak dokazují následující výpočty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.