Gekon modrý: Ano jsem prcek! A bydlím v krabičce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Gekon modrý: Ano jsem prcek! A bydlím v krabičce...

Mládě gekona se má čile k světu. Že je miniaturní mu vůbec nevadí. Zatím se seznamuje se svým okolím a všechno mu připadá obrovské.
Mládě gekona se má čile k světu. Že je miniaturní mu vůbec nevadí. Zatím se seznamuje se svým okolím a všechno mu připadá obrovské. (Pro Aha! – Radek Šleis)

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové se před pár dny narodil unikát – miniaturní gekon modrý.

Přesně 26 milimetrů! Tolik měří gekon modrý, který se před pár dny narodil v zoo ve Dvoře Králové. Jeho rodiče jsou jen o poznání větší. Sametově modrý sameček měří kolem 10 centimetrů a hnědozelená samice 7 centimetrů.

„Mládě je nejmenším suchozemským obratlovcem, kterého naše zoo má,“ chlubí se zoolog Pavel Moucha s tím, že mládě gekona modrého se v královédvorské zoo narodilo poprvé v historii...

Domeček v krabičce

Gekony ve Dvoře Králové chovají teprve od loňského roku a mají jeden pár. Právě ten přivedl na svět první mládě. „Tenhle náš drobeček je velmi malý, takže ho zatím nemůžeme zvážit. Museli bychom s ním do lékárny na přesnou váhu,“ usmívá se zoolog Moucha.Prcek zatím bydlí v krabičce. A má se opravdu čile k světu. Ošetřovatelé ho krmí drobnými cvrčky, kteří jsou základní potravou i dospělých gekonů.

„Je až s podivem, jak velké cvrčky dokáže dospělý gekon přemoci a pak spolknout. Jen si to představte – je to stejné, jako kdyby člověk najednou spolkl celé kuře,“ dodává zoolog Moucha.Mimo hmyzí potravu je gekonům občas podávána i medová kašička, která je obohacená o vitaminy. „Důležité také je, aby měli zajištěnou patřičnou teplotu a světlo. Péče o ně je možná i složitější než péče o některé mnohonásobně těžší savce, ale rozhodně to stojí za to. Jen při úklidu jejich ubikace není potřeba kolečko a vidle,“ dodává zoolog Moucha.

Samečka nepřehlédnete

Sameček tohoto druhu gekona je svítivě modře zabarvený, takže ho nelze přehlédnout. Samičku však už budete mít problém v královéhradeckém teráriu najít. Je hnědozeleně zbarvená, a tedy zcela nenápadná. Samička snáší několikrát do roka vždy po dvou vajíčkách. Ta jsou oválná a na délku měří asi 6 milimetrů. Samička je přilepí na skryté místo, třeba do dutého bambusu.

Za dva až tři měsíce se vylíhnou mláďata. Jsou neskutečně drobná, téměř nejdou vzít do prstů. Při manipulaci se musí přenášet na kousku kůry či dřeva. „Nesnaží se naštěstí utíkat. Když mají potřebu, tak jen o pár centimetrů popoběhnou, případně poskočí. To jim jde velmi dobře,“ usmívá se zoolog Moucha.

Aha! Víte, že...

Gekoni byli objeveni v roce 1952 a živí se mravenci a drobným hmyzem. Nejčastěji pijí vodu z listů. „V přírodě patří mezi ohrožené druhy, protože v oblasti jejich výskytu stále dochází k odlesňování,“ vysvětluje zoolog Pavel Moucha.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.