Arnošt Lustig zemřel, prohrál boj s rakovinou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Arnošt Lustig zemřel, prohrál boj s rakovinou

Spisovatel Arnošt Lustig zemřel ve věku nedožitých 85 let.
Spisovatel Arnošt Lustig zemřel ve věku nedožitých 85 let. (Aha! – Marek Pátek)

V sobotu nad ránem ve věku nedožitých pětaosmdesáti let zemřel spisovatel Arnošt Lustig. Informovala o tom Markéta Mališová z Nakladatelství Franze Kafky. Lustig bojoval pět let se zákeřnou nemocí.

Spisovatel a nejslavnější současný český autor knih o holokaustu, oceněný mnoha tituly, bojoval s rakovinou dlouhých pět let a jak uvedla Mališová, ještě na dovolené na Kypru nad ní vítězil. Jenže pak získala nemoc navrch. „Život měl rád a žil ho naplno do posledních chvil. Měl ještě mnoho plánů - chtěl dopsat několik knih, zajet do Paříže za Milanem Kunderou, zajít si ve Washingtonu na šťavnaté telecí kotlety a uspořádat přednášku na univerzitě v kanadském Quebecu,“ dodává.

Lustig přežil koncentráky, boj s rakovinou však prohrál

Arnošt Lustig se narodil v Praze 21. prosince 1926. Jako dospívající prošel ghettem v Terezíně a koncentračními tábory v Osvětimi a Buchenwaldu. Zážitky z té doby představují těžiště jeho tvorby. K nejznámějším jeho dílům patří knihy Démanty noci, Dita Saxová či Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou. Lustigovy literární příběhy vyzdvihují vnitřní síly člověka, které mu umožňují čelit ponížení a uchovat si lidskou důstojnost i v situacích krajního ohrožení.

Po válce vystudoval novinařinu a pracoval v několika denících a rozhlase; mimo jiné byl i zpravodajem z izraelsko-arabské války. Poté pracoval jako reportér a režisér Československého rozhlasu, redaktor týdeníku Mladý svět a scenárista na Barrandově. V roce 1968 emigroval. Nejprve žil krátce v Izraeli, potom v Jugoslávii a od roku 1970 v USA. Do Česka se vracel pravidelně v posledních dvaceti letech. „Byl všude doma, ale v Praze nejvíc,“ řekla o něm Mališová. Smrtelnou nemocí začal trpět před pěti lety.



Přečtěte si
lunatic
27. 2. 2011 • 02:29

האָבןאַכייַןטאָג האר ט

defakto
26. 2. 2011 • 20:22

jak v Praze ? Kamarádi , děvčata , jahodové knedlíky v Pařížské ulici, sem tam si odletěl převzít nějakou cenu na druhý konec světa , Lustig věděl , že není nad život českého důchodce !!!

lunatic
26. 2. 2011 • 19:14

Přečetl i pochopil. Děkuji

stafaann
26. 2. 2011 • 15:28

על המוצא שלך היא הוכחה על ידי שוטה ההתחברות שלך

lunatic
26. 2. 2011 • 14:42

Pane, patrně ze žalu ztrácíte jaksi smysl pro vnímání reality?? Jsem taktéž Žid,jako byl pan Lustig a v životě jsem již mnohé prožil;to slaboduché tykání Vám,ctěný pane odpouštím. Nerozumím vašemu odkazu na VV - co ti mají společného se skonem Vaší modly-chcete-li,zaplat'te ony léčebné výlohy a neukájejte se zde slovně. Děkuji

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.