Romský aktivista Václav Zástěra: Útočil na Čunka, a sám neplatí nájem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Romský aktivista Václav Zástěra: Útočil na Čunka, a sám neplatí nájem?

Romský aktivista Václav Zástěra.
Romský aktivista Václav Zástěra. (romea.cz )

Václav Zástěra se proslavil tím, že pomáhal neplatičům – romským rodinám vystěhovaným v roce 2006 bývalým starostou Vsetína Jiřím Čunkem.

Na deník Aha! se nyní obrátil Zbyněk Švec (32), který bývalému romskému aktivistovi pronajal byt. Václav Zástěra mu prý nejenže nezaplatil nájem, ale navíc na jeho telefonu zůstal účet za čtrnáct tisíc korun.

„Byt jsem pronajal panu Zástěrovi a jeho družce Ludmile Dirdové. Ještě mi povídali, jak to mají Romové těžké, když hledají byt. Bylo mi jich líto. Říkal jsem si, že když je to aktivista, určitě mě nepodvede. Vždyť by měl jít všem příkladem,“ říká smutně Zbyněk Švec.

První nájem za garsonku v rodinném domku v pražských Malešicích prý dvojice uhradila. S druhým už měla problémy, ale nakonec dala potřebných šest tisíc sedm set dohromady. Za třetí měsíc už nájem majitel bytu, podle jeho tvrzení, nedostal a navíc zjistil, že na telefonu je účet čtrnáct tisíc. „Nechal jsem si poslat podrobný výpis a zjistil jsem, že volali do Anglie i na drahé linky začínající 900,“ říká Zbyněk Švec.

Ačkoliv se Václav Zástěra původně zavázal podpisem k uhrazení dluhu, který se vyšplhal na více než 20 tisíc, nyní tvrdí, že vše bylo jinak. „Do Anglie jsem volal. Ale žádné placené linky ne. Myslím si, že se napojili na naši linku,“ tvrdí Václav Zástěra.

Potvrzení dluhu údajně podepsal pod nátlakem. Poslední nájem zase podle svých slov uhradili manželce Zbyňka Švece na chodbě v hotovosti, ale žádné potvrzení si nevzali. Navíc tvrdí, že jejich domácí je rasista. „Když přijel syn paní Dirdové a oni si uvědomili, že je to Rom, změnil se jejich přístup k nám,“ rozčiluje se Václav Zástěra.

„To je úplný nesmysl. S paní Dirdovou jsem uzavíral smlouvu osobně. Viděl jsem, že je Romka, a nevadilo mi to. Je přeci jasné, že když je Romka ona, i její syn bude Rom,“ nechápe podivné argumenty Zbyněk Švec, který se podle svých slov již smířil s tím, že dlužné peníze nejspíš neuvidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.