Velký srovnávací test aut: Za jak dlouho si zatopíte? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velký srovnávací test aut: Za jak dlouho si zatopíte?

Fotografie
Fotografie (internal)

Zkoušeli jste si někdy stopnout, jak dlouho trvá vašemu miláčkovi, než začne pořádně topit? V německém autoklubu ADAC se rozhodli udělat velký srovnávací test vymrzlých automobilů.

Během něj se snažili vyhodnotit dobu, za jakou se vytopí interiér automobilu z 10 °C na příjemných 22 °C při jízdě konstantní rychlostí 40 km/h. Výsledky jsou překvapující a pro majitele škodovek vůbec ne příznivé. Nejhůř dopadla Škoda Fabia Combi 1.6 TDI, v níž cestující na zadních sedadlech mrznou neuvěřitelných 27 minut! Nejlépe ze škodovek skončil superb na 23. místě, přesto byl poražen třeba ruským vozem Lada Kalina nebo japonskými »pidiauty« Suzuki Alto, Nissan Pixo či Mazda 2.

Z testu navíc plyne jeden logický poznatek, čím větší mají auta motor a menší kabinu, tím méně času trvá, než se uvnitř zahřejí. Klasickým příkladem jsou dva vítězové testu – německé mercedesy s gigantickými benzinovými motory. »Benziňáky« si vůbec vedly v testu mnohem lépe než »nafťáky«; z těch nejlépe topí švédské Volvo S60 a BMW X5.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.