Konec zdravotnické krize? Heger se dohodl s lékaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Konec zdravotnické krize? Heger se dohodl s lékaři!

Fotografie
Fotografie (internal)

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se včera večer dohodl s lékařskými odbory a komorou na společném prohlášení, které má zabránit odchodu doktorů z nemocnic.

Lékaři dostanou o 5 až 8 tisíc měsíčně víc a ročně se jim zvýší plat o patnáct procent. Dohodu musí schválit vláda a regionální odborářské organizace. Vše by se mělo rozhodnout už zítra.

Pokud ale k dohodě nedojde, máme se opravdu na co těšit! Lékaři, kteří by po 1. březnu po odchodu kolegů z nemocnic poskytovali péči i za ně, nebudou trestně odpovědní za své výkony. Podle ministra Hegera by se tak stalo kvůli jejich případnému přetížení a obtížným podmínkám, v nichž by museli po odchodu kolegů pracovat.

Heger tvrdí, že taková pravidla jsou ve stavu krajního nebezpečí možná. Ministerstvo se chystá zbylé lékaře chránit a dát jim záštitu. Pokud by si na ně pacienti stěžovali a chtěli jít třeba i k soudu, ministerstvo by doktorům poskytlo právníky. Hájili by je tak odborníci na zdravotní právo.

Podle ministra je v příslušném zákoníku například to, že pokud lékař poskytne pomoc v nouzi třeba na ulici, také za výsledek nebývá stíhán nebo pak u soudu neprohraje. Pracoval totiž v mimořádných podmínkách.

Přečtěte si
ja01
15. 2. 2011 • 19:51

správně je "včera večer kapituloval a slíbil i to, o čem se nikomu dříve ani nesnilo"

lipno
15. 2. 2011 • 12:58

Zapomněl jsem odpolední a noční

lipno
15. 2. 2011 • 12:57

Přidat, ale ne vyděračům a ne na úkor ostatních, kterým se bude ubírat. A vzít zpět do práce ožralu a ještě mu přidat? Zapoměli jste na Thacherovou, jak si poradila s dispečery! Tzv. "ministr" ať chodí kanálama! P.S. Tzv "Přidání" činí můj plat za půlku měsíce a to dělám v nepřetržitém provozu So, Ne

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.