Politici si snížili platy víc, než čekali - Přišli o desítky tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Politici si snížili platy víc, než čekali - Přišli o desítky tisíc!

Fotografie
Fotografie (internal)

Poslanci se bouří! Zlobit by se ale měli sami na sebe, že neumějí počítat.

Řada z nich si totiž myslela, že poté, co si odhlasovali snížení platu a náhrad, které také nově podléhají zdanění, přijdou jen o pár tisíc. Při pohledu na výplatní pásku se ale zákonodárci zhrozili. Někteří totiž přišli i o víc než 20 000 korun!

„Je to velká částka. Poslanec by také měl mít úroveň. Zdanění náhrad bylo nešťastné. Navíc tím, že se promítají do mzdy, bude Sněmovna více odvádět na daních a nic se neušetří,“ řekl Aha! poslanec Pavel Ploc (ČSSD).

„Dohoda byla, že se náhrady zdaní, ale ne že se z nich bude platit zdravotní a sociální pojištění. Proto jsme také očekávali pád o deset jedenáct procent, a ne o dvacet,“ rozčiloval se Marek Benda (ODS).

Poslanci si ale odsouhlasili, že náhrady budou připočteny ke mzdě a stanou se tak součástí daně z příjmu, tudíž ze zákona se z nich také odvádí zdravotní a sociální pojištění. „Takhle jsme to odsouhlasili. Je pravda, že některým to asi nedošlo,“ dodal František Laudát (TOP 09).

809947:gallery:true:true

Miroslav Kalousek (TOP 09): Kolegové už si stěžovali!

Ministr financí Miroslav Kalousek to má teď od kolegů pěkně »na talíři«. Podle informací Aha! si stěžují, že jim pořádně nevysvětlil, o kolik peněz přijdou. Spíše si ale páni poslanci nepročetli, o čem hlasují, a proto... Dobře jim tak! Co na to ministr Kalousek?

Poslanci si stěžují, že se jim snížily platy víc, než čekali...
„Setkal jsem se jen s jednou stížností. Kdo to byl, ale z kolegiality neřeknu.“

Stížností je ale mnohem víc, a napříč politickým spektrem. To se vám nedoneslo?
„Pokud si jich stěžovalo víc, tak tomu nerozumím. Předloha byla jasně daná a formulovaná. Všichni se shodli na tom, že se platy sníží o dalších pět procent proti loňsku a paušální náhrady, které nebyly zdaněny, budou považovány za příjem ze závislé činnosti a budou podléhat zdanění. Tedy i placení sociálního a zdravotního pojištění.“

Právě placení pojištění poslancům vadí nejvíc...
„Nelze přeci náhrady danit jako sběr borůvek, tedy nějakou příležitostnou daní, pokud jsou součástí daně ze závislé činnosti. Holt opět zafungovalo to, že všichni říkají, jak se musí šetřit, ale jen do té doby, dokud to nepocítí jejich peněženky.“

Přečtěte si
lydyna
16. 2. 2011 • 19:30

No jo Bendo, máš umět číst a tvé vzdělání na právnické v Plzni je toho důkazem. Nikdy jsi nemakal a tak za co chceš takové prachy. Díky tvému usmrkanému a uchroctanému tátovi jsi tam, kde jsi a my jsme přeci pro tebe jen spodina z chodníku. FUJ je mi z tebe na blití.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.