Tragická železniční neštěstí se u nás stávají v »magické dny« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tragická železniční neštěstí se u nás stávají v »magické dny«

Této ženě už nebylo pomoci.
Této ženě už nebylo pomoci. (pro Aha! – Kristýna Fantová)

Magické datum přináší železniční neštěstí. Stejně jako 8. 8. 2008 spadl most na vlak ve Studénce, kde zahynuly či byly raněny desítky lidí, i včerejší kalendářní čísla 2. 2. byla tragická!

Při srážce osobního s nákladním vlakem na trati z Volar do Číčenic v jižních Čechách zemřela žena a dvanáct lidí bylo zraněno!

Nehoda se stala před půl devátou ráno u Vodňan na Strakonicku v době, kdy lidé cestovali do práce. Osobní motorák se tu srazil s manipulačním nákladním vlakem.

„Náraz byl tak silný, že oba vlaky od sebe odrazil o 50 metrů. Nákladní vlak zůstal na kolejích, osobní částečně vykolejil. Škoda je asi 5 milionů korun,“ řekl Aha! mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že zemřela starší žena a dvanáct lidí bylo zraněno...

Na místo vyrazili hasiči, policisté i záchranáři, kteří transportovali cestující do nemocnice v Českých Budějovicích. Mají středně těžká a těžká zranění, hlavně zlomeniny a řezné rány. Strojvůdcům se téměř nic nestalo. Jeden vyvázl nezraněn, druhý s několika šrámy. „Najednou začal někdo křičet: »Držte se, srazíme se«. Přišel náraz, pak bylo ticho a slyšel jsem jen naříkání. Vedle mne ležela zaklíněná ta mrtvá paní,“ řekl Aha! jeden z cestujících, který utrpěl jen škrábance a podlitiny.

Příčinou nehody bylo asi lidské selhání. „Strojvedoucí osobáku nepočkal, až projede nákladní vlak a vydal se na jednokolejnou trať,“ řekl Aha! Petr Marek z inspektorátu Českých drah. Viníkovi hrozí několikaleté vězení za obecné ohrožení. Vše řeší policie.

Je to zpropadená trať!

Na této trati se neštěstí stávají častěji. Místní hovoří o tom, že je to prokleté místo...

  • První nehoda se udála v červenci 2004 u Bavorova, kde se srazily dva osobní vlaky. Při nehodě zemřeli 2 lidé, 33 jich bylo zraněno. Za nehodu mohl jeden ze strojvedoucích.
  • V září 1997 se u zastávky Pražák střetly dva motoráky. Z 25 cestujících se zranilo 13 lidí. Naštěstí nikdo nezemřel. Příčinou bylo opět selhání strojvedoucího, který vyjel na červenou.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.