Prasečí chřipka: Z Evropy míří do Česka! Již 4 nemocní u nás skončili na JIP... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prasečí chřipka: Z Evropy míří do Česka! Již 4 nemocní u nás skončili na JIP...

V Česku letos již 4 nemocní s chřipkou skončili v nemocnici na jednotce intenzivní péče.
V Česku letos již 4 nemocní s chřipkou skončili v nemocnici na jednotce intenzivní péče. (Profimedia.cz)

Lékaři hlásí další případ komplikací prasečí chřipky v Česku!

Od počátku letošního roku jde tak již o 4. pacienta, který skončil s nemocí na jednotce intenzivní péče. Chřipková epidemie přitom u nás ještě nevypukla. Odborníci ji očekávají koncem ledna či v prvním únorovém týdnu. V Evropě počet nemocných stále narůstá, jen ve Velké Británii je již 50 mrtvých.

Epidemie již vypukla v mnoha evropských zemích – Velké Británii, Irsku, Belgii, Dánsku, Norsku. „V Evropě nemocnost stále narůstá. V České republice očekáváme podle dat ze zahraničí, že propukne do tří týdnů,“ uvedl pro Aha! MUDr. Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

Lékaři připomínají, že je poslední možnost nechat se proti chřipce očkovat. „Nyní již však nejde zaručit, že člověk neonemocní. Protilátky v těle se vytvářejí 14 dní, za tu dobu se již s virem můžete potkat. Proto doporučujeme očkovat již od podzimu,“ říká doktor Kynčl.

Pokud očkování nestihnete, je důležité dodržovat základní hygienická opatření. Pravidelně si mýt ruce mýdlem, zakrývat nos si ústa při kašli i kýchání a používat jednorázové kapesníky. „Spousta lidí se tomu směje, opatření je však levné a efektivní,“ dodává Kynčl.

.

Přečtěte si
winterfreshka
16. 1. 2011 • 15:57

Republiky jsme takové "lahůdky" neznali.Lidé byli spokojenější,méně stresovaní....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.