Nejslavnější gumová zvířátka světa: Kachničky plují mořem už 19 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nejslavnější gumová zvířátka světa: Kachničky plují mořem už 19 let!

Plující kachničky brázdí světové oceány už dlouhých devatenáct let. Nyní jejich putování pomalu končí.
Plující kachničky brázdí světové oceány už dlouhých devatenáct let. Nyní jejich putování pomalu končí. (Profimedia.cz)

Zítra to bude přesně 19 let, kdy se uprostřed oceánu uvolnily z nákladní lodi kontejnery obsahující 29 tisíc žlutých kachniček.

Od té doby gumové hračky obepluly prakticky celý svět a staly se fenoménem. Na pár let uvízly v ledu u Aljašky, pak se znovu daly na cestu. Jejich putování sleduje celý svět.

Časem se staly také pomůckou oceánografů, kteří díky nim zkoumají mořské proudění. Jsou také cennou sběratelskou relikvií, za kterou se platí tisíce...

10. ledna

Kdesi uprostřed Tichého oceánu se během bouře uvolnily z nákladní lodi tři kontejnery obsahující 29 000 hraček do koupele pro děti. Jeden z kontejnerů plný jasně žlutých kachniček se otevřel a kachničky vyrazily na dlouhou cestu. Hned na jejím začátku se rozdělily na tři skupiny. Skupina teplomilných kachniček vyrazila na jih směrem k Austrálii a Indonésii, druhá skupina se rozhodla navštívit západní pobřeží jihoamerického kontinentu a třetí skupinka zamířila objevovat nehostinnou krajinu Severního ledového oceánu.

16. listopadu 1992

Skupina kachniček milujících zimu byla objevena v Beringově moři mezi Aljaškou a východní částí Ruska. Cesta ke břehům Aljašky jim trvala deset měsíců.

1995

Vědci s potěšením zjišťují, že kachničky mohou využít jako bójky ukazující směr mořských proudů a směr větru. Některé kachničky, které se na začátku cesty vydaly na jih, byly nalezeny u břehů Havaje a Japonska, jiné se »usídlily« na březích Jižní Ameriky.

1995 – 2000

Kachničky putující kolem Aljašky zamrzly v ledu, kde několik let odpočívaly před další cestou. Další dvě skupiny kachniček byly v té době neznámo kde, občas je ale zahlédli námořníci. Oceánografové pečlivě zaznamenávali místa jejich výskytu a podle nich malovali trasy, kudy kachničky cestovaly.

2000

Stovky kachniček se přihoupaly na pobřeží Spojených států. Jejich barva už dávno není jasně žlutá, mořská voda a slunce je obarvily spíše do šeda.

2001

Jedna skupina kachniček se rozhodla podívat na místo, kde v roce 1912 ztroskotal Titanic. V nábožné úctě proplouvaly místy, kde před 89 lety bojovali o život pasažéři nejluxusnější lodi své doby.

2003

Velká skupina kachniček se vydala také na pobřeží Velké Británie. Žlutí cestovatelé se už dávno stali fenoménem, o kterém mluví svět, a firma, která kachničky v roce 1992 ztratila, vyhlašuje odměnu ve výši 100 dolarů za každý ulovený kousek. Jejich cena ovšem stoupá i na sběratelských burzách, kde za něj nálezce může dostat i 200 dolarů.

2007

Kachničky už se objevují prakticky po celém světě. Jejich cena na sběratelských burzách stoupá do závratné výšky 500 dolarů za kus (asi  8500 korun). Pokud tedy na dovolené najdete na pláži kdysi žlutou gumovou kachničku, rozhodně ji nevyhazujte, mohla by vám celou dovolenou zaplatit.

2011

Většina putujících kachniček už byla z moří vylovena a část už agresivní slaná voda zničila. Hezkých pár stovek se jich ale stále kolébá světem. To, že už jich je tak málo, je také důvodem, proč jejich cena opět o něco stoupla. Sběratel vám momentálně za čerstvě vylovenou kachničku zaplatí i více než 1000 dolarů, tedy cca 18 000 Kč.

Aha! Víte, že...

  • V roce 2001 britské noviny The Sun otiskly článek o královně Alžbětě II., ve kterém se psalo, že v její koupelně se nachází gumová kachnička s korunkou. Tento příběh stál za tím, že ve Velké Británii byly kachničky z obchodů zcela vykoupeny.
  • Výrobní cena jedné kachničky činí zhruba 1 dolar, tedy asi 18 korun.

Nezlomný lovec kachniček

Dr. Curtis Ebbesmeyer je známým americkým oceánografem, který se putujícím kachničkám věnuje více než 15 let. Sleduje, kudy plují, vylovené kachničky podrobuje důkladným analýzám. Díky kachničkám už dokonce objevil několik důležitých mořských proudů.

Dr. Ebbesmeyer je specialistou na znečištění oceánů plastovým odpadem. Kromě kachniček sleduje i tzv. plastovou polévku, obrovskou odpadkovou skvrnu pohybující se nedaleko Havajského souostroví, která je momentálně dvakrát větší než celé území USA.

786671:gallery:true:true

Přečtěte si
winterfreshka
11. 1. 2011 • 09:34

Já se s takovou kačkou rochnila ve škopku a bazénku ještě za hlubokého totáče.Byla ještě k tomu kvákací.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.