Pirát z D1: Nečekaný zvrat! Konec stíhání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pirát z D1: Nečekaný zvrat! Konec stíhání!

Pirát z D1 Aleš Trpišovský
Pirát z D1 Aleš Trpišovský (Reprofoto TV Prima)

Ta zpráva šokovala všechny, kterým jde o bezpečnost na silnicích.

Státní zástupce zrušil stíhání Aleše Trpišovského (43), který minulý týden podle policistů ohrožoval řidiče na dálnici D1. Případ se tak vrátil zpět ke kriminalistům. Ti by měli znovu vyslechnout svědky a shromáždit nové důkazy. Jenže! V případu se objevují nejasnosti, původní vyšetřovatel se dokonce případu vzdal.

„Dokumentované skutečnosti a provedené důkazy neodůvodňují vedení trestního stíhání proti obviněnému. Trestní stíhání bylo zahájeno předčasně,“ uvedl státní zástupce Martin Staněk. Původní vyšetřovatel nehody Radek Vokál ze středočeské kriminálky se rozhodl z případu odejít, protože byl nařčen z manipulace se svědky.

Policisté na případu nadále pracují a hledají svědky incidentu, při němž Trpišovský minulý týden ve dvou případech předjel pomalejší auta zprava, opět se před ně zařadil a prudce brzdil. V jednom případě řidič pomalejšího auta nestačil zabrzdit a havaroval. „Proč ten pán, když tvrdí, že měl v autě dítě, nedodržoval bezpečnou vzdálenost?“ divil se v rozhovoru pro TV Prima Trpišovský.

Vinu necítí, přestože byl již jednou za podobný incident souzen. Před třinácti lety ho před vězením zachránila amnestie prezidenta. Televizi Prima se přihlásil policista, který v té době případ vyšetřoval. Ten uvedl, že si tehdy Trpišovský sehnal dva falešné svědky, kteří byli později odsouzeni za křivou výpověď.

Psychiatr Jan Cimický: Trpišovský se chtěl ukázat v lepším světle!

Trpišovský popisoval průběh nehody v pondělí v Krimi zprávách v TV Prima. Jeho vystoupení hodnotí psychologové a odborníci na krizovou komunikaci jako pokus o ospravedlnění se. Co řekl po zhlédnutí záznamu Aha! známý psychiatr Jan Cimický?

Pane doktore, jak byste zhodnotil projev Aleše Trpišovského?

„Jde o zcela přirozenou tendenci člověka – když se něco stane, tak se snaží vylíčit v lepším světle. Bezesporu si je vědom toho, co se stalo. Od nehody uplynula nějaká doba a on se jistě s někým poradil, někdo mu řekl, jak se teď chovat.“

Věří tomu, co říká, nebo bylo vystoupení pečlivě připravené?

„Jeho vystoupení vnímám jako očištění, a to nejen před ostatními, ale především před sebou samotným. Ve chvíli, kdy sám uvěří tomu, co říká, bude mít pocit, že je vlastně pronásledovaný jedinec, který za nic nemůže. Pokus o ospravedlnění se je zřejmý i z odpovědí na první otázku moderátorky, kdy se ptá, jak se nehoda odehrála. Pan Trpišovský nelíčí průběh nehody, ale omlouvá se za netypickou registrační značku auta. Odpovídá na to, co je nejméně kontroverzní. To, že to taková značka je, to všichni viděli, mnohokrát se to již opakovalo. Svádí v podstatě vinu na značku. Může za to buď ten druhý, nebo ta značka, proto se k němu okolí takto chová.“

Měl by ještě někdy řídit auto?

„Bez jakéhokoliv hledání viny a neviny je to člověk, který za volant nepatří. Zjevně neumí agresivitu ovládat, a to se může kdykoli opakovat. Tentokrát se vlastně nic nestalo, ale vidíme na silnici, že agresivní řidiči se chovají jako potenciální vrazi. Zvlášť, pokud se čin opakuje podruhé, tak je zjevné, že nějaký problém v ovládání je. A takové silné auto je strašlivá zbraň.“

 

Přijde pirát o řidičák?

Policisté řeší i to, zda měl Trpišovský platnou značku. „Jde s nejvyšší pravděpodobností o falzum vyrobené v Německu, kde se používá jiný druh písma. Předpokládám, že pan Trpišovský přední tabulku někde ztratil a nechtěl přijít o takovou pěknou značku,“ uvedl Petr Marinov, předseda Klubu přátel poznávacích značek. Za jízdu bez platné značky hrozí až roční zákaz řízení a desetitisícová pokuta.

Fakt, že by někdo espézetku s číslem 2222 dostal čirou náhodou, považuje Marinov za velmi nepravděpodobný. „Registrační značky by se měly generovat náhodně. Ale, jak to náš klub sleduje, generátor náhodných čísel překvapivě často přiděluje stejná čísla luxusním autům,“ říká Marinov.

Aleš Trpišovský ke své značce v prohlášení, které rozeslal jeho právník, uvedl: „Není mou ctižádostí mít na autě exkluzivní poznávací značku. Nicméně některý z mých zaměstnanců mi zařídil tento danajský dar v domnění, že se mi zavděčí.“

Přečtěte si
emomoa
10. 1. 2011 • 09:30

Reakce lidí na dění na našich silnicích jsou neuvěřitelné stejně jako chování médií v této zemi. Pirátovi D1 č. 2 zastavil spoluobčan o kufr, jelikož nedobrzdil.Muž, který ani není schopen ukázat v médiích svoji tvář a říct jméno "pláče" jak byl poškozen.Stačí kříčet-pomoc pirát-a bude nevinný?Až mně někdo zastaví o kufr, protože prostě z nějakého důvodu nestihl reagovat, budu já tou, kdo dostane třeba 12 let za pokus o těžké ublížení na zdraví? Proboha, proberme se. Spoustu slušných lidí již tato situace musí děsit, nahrává jen vypočítavým a hloupým.Vede k tomu, aby si "ulovili" svého manažera, doktora, či kohokoliv úspěšného a pro radost a svůj lepší pocit ho ničili.Toto by neměl tolerovat systém demokratického státu.Toto není demokracie. A k případu piráta D1 č.1. Smutnější hon na čarodejnice není nikde k vidění. Způsobil nehodu.Úmysl dokázet nelze.Podle čeho soudí pan soudce, podle sebe?Platí ještě presumpce neviny? Jezdím hodně, ale asi po jiných silnicích než zde diskutující.Pirát v luxusním voze mě za 28 let za volanten ohrozil(lépe řečeno omezil)jednou. Piráti ve vozech"obyčejných" to dělají denně . Pokud se tito pirati(lidé patrně slušní a hodní, ale sporných řidičských schopností) z našich silnic neodstraní, budou lidé stále umírat zbytečně. Auto je zbraň.Proč má tedy zbrojní průkaz(ŘP) téměř každý, kdo chce? Kdy už problémy na našich silnicích začne někdo seriozně řěšit? A jsou tendenční kampaně v médiích o pirátech silnic pořád ještě jenom svoboda slova ? Neměl by někdo řešit i tohle? JK

212809
6. 1. 2011 • 08:33

že není všem dnům konec a že Trpišovský půjde nakonec sedět jako Lacina. I když, jeden nikdy neví.....

montevideo
6. 1. 2011 • 07:15

Trochu si pobrečel na Primě a ejhle, zabralo to.

bobina
6. 1. 2011 • 05:46

Nakonec nebudou svědci ochotní vypovídat a bude vymalováno. Je to hnus velebnosti co je u nás možné. Takoví hajzlové ovládají u nás dění!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.