Atrakce z Karviné: Kostel šikmý jako věž v Pise! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Atrakce z Karviné: Kostel šikmý jako věž v Pise!

Kostel v Karviné má náklon 6,8 stupně.
Kostel v Karviné má náklon 6,8 stupně. (Pro Aha! – Petr Podroužek, ara)

Světový unikát mají v karvinské čtvrti Doly: tamní kostel je totiž šikmější než slavná věž v italské Pise!

Kostel sv. Petra z Alkantary byl postaven před 275 lety a již na konci 19. století bylo jasné, že se bude kvůli těžbě uhlí propadat, a tak se začal stavět nedaleko tohoto místa kostel sv. Jindřicha. Ten měl zajistit, aby v Karviné vůbec nějaký kostel stál. Jenže vše nakonec dopadlo úplně jinak. Paradoxně se propadl a byl zcela zničen ten nově postavený a zůstal pouze kostel původní!

Ten se teď kvůli poklesu půdy o celých 37 metrů naklonil o 6,8 stupně, což je o 2,8 stupně víc než aktuální sklon světoznámé věže v Pise! Barokní rarita v Karviné se díky tomu stala vyhledávaným cílem turistů z celého světa. Stěny kostela jsou křivé, žádné dvě nesvírají pravý úhel. Někdo má pocit, že se mu točí hlava a je mu nevolno.

Kostel dnes stojí na betonové desce, takže by už nic nemělo způsobit jeho další naklánění. „Opravit by ovšem bylo třeba ještě stěnu, na kterou pro její šikmost prší, a tak hnije,“ říká farář Daniel Vícha.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.