Test šumivých vín! Které si vybrat na Silvestra?
Magický Silvestr se blíží závratným tempem. Čím lepším a jiskřivějším si v takových chvílích připít než dobrým šumivým vínem? Sommeliér a vedoucí pražské restaurace 7 Tacos Steak & Grill Martin Šimek otestoval některé sekty z nabídky českých supermarketů. Podívejte se, co zjistil.
Jak si užít šumivé víno?
Požitek z šumivého vína si nejlépe vychutnáte, když ho dobře vychladíte a ke konzumaci použijete vhodné skleničky. Nejvhodnější jsou úzké sklenice, kde vynikne perlení i aroma vína. Sekt servírujte při teplotě v rozmezí 5 až 7 stupňů Celsia.
Při otevírání je nutno dbát zvýšené opatrnosti, protože zátka může vyletět rychlostí až 300 kilometrů za hodinu! Vychlazený nápoj nalévejte do nakloněné sklenice, aby víno stékalo po stěně, bude méně pěnit.
Jahoda vše doplní
1. Napijte se sektu(nejlépe demi sec!).
2. Snězte zralou voňavou jahodu a hned se znovu napijte.
3. Při druhém napití nasajte vzduch, aby se víno v ústech rozšumělo. Tu chuť si užijete!