Lidé se brodí břečkou a ptají se... Proč neuklidí chodníky?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lidé se brodí břečkou a ptají se... Proč neuklidí chodníky?!

Silnice jsou po posolení suché, chodci mají smůlu. Musejí prý ustoupit životnímu prostředí.
Silnice jsou po posolení suché, chodci mají smůlu. Musejí prý ustoupit životnímu prostředí. (Aha! – Petr Novotný)

Zatímco silnice ve městech se daří udržovat takřka suché, o chodnících to neplatí. Tuny sněhu se mění v tající břečku, po které se nedá chodit. Lidé raději volí cestu po uklizených silnicích. Proč? Sůl prý ničí životní prostředí, a tak se na chodnících, na rozdíl od silnic, nesmí používat. Jenže! V břečce z chodníků, která se třeba v Praze odváží do Vltavy, je soli stejně až až.

Hlavním problémem, který může za katastrofální stav chodníků, je to, že se o ně majitelé náležitě nestarají. Ti si zase pro změnu stěžují, že například v Praze nesmějí na chodnících používat posypovou sůl, ale jen pevné materiály, například štěrk.

To na silnicích se solí jako o život. „Od začátku sněhové kalamity jsme vyčerpali zhruba 15 tisíc tun posypového materiálu, z čehož zhruba 90 procent tvoří posypová sůl,“ řekl Aha! Tomáš Mrázek z TSK Praha. Jenže chodníky by se klidně mohly solit.

Jak se Aha! přesvědčilo, v břečce, která by podle rozhodnutí úředníků měla být soli prostá a kterou proto většina měst sváží přímo do říčních koryt nebo na náplavky, kde odtéká pryč, je soli až až! Stejně jako na náplavce v Praze. „Dokonce tolik, že byste to cítili i při ochutnání,“ tvrdí chemik Jindřich Šálek, který rozbor odebraného vzorku prováděl.

Podle něj se totiž během kalamity nerozlišuje, odkud sníh pochází a odveze se i ten prosolený.

Jak sůl škodí

Nejčastěji se používá chlorid sodný, čili klasická kuchyňská sůl. Ta se rozkládá na sodík a chlór. Tyto látky se pak vstřebávají do půdy a do kořenového systému stromů, kterým škodí nejvíce. Na slanou břečku si stěžují také pejskaři. „Zvířata v prosoleném marastu trpí, koncentrát soli leptá jejich tlapky a nohy,“ upozorňuje nezávislý ekolog Petr Závodský. Zkušení pejskaři proto před procházkou venku mažou psům polštářky tlapek krémem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.