Rösner: Rakovina On tu mrchu porazil... Vítej zpátky, Borisi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rösner: Rakovina On tu mrchu porazil... Vítej zpátky, Borisi

Jeho boj o život PRAHA – Pan herec Boris Rösner (54) je zpátky! Když přišel v sobotu večer na jeviště při udílení prestižních Cen Thálie, hlediště Národního divadla jej odměnilo frenetickým potleskem!

Pan herec Boris Rösner (54) je zpátky! Když přišel v sobotu večer na jeviště při udílení prestižních Cen Thálie, hlediště Národního divadla zaplněné především jeho hereckými kolegy, jej odměnilo frenetickým potleskem! „Vítej zpět, Borisi! Jsem moc rád, že jsi opět mezi námi,“ přivítal jej moderátor Thálií Antonín Procházka.
Hereckou hvězdu Národního divadla Borise Rösnera (54) trápí již několik let zdravotní problémy. Loni u něj navíc lékaři dokonce diagnostikovali rakovinu plic! „Nemoc se naštěstí podařilo zjistit v počátku a nedošlo ke zhoubnému bujení. A chemoterapie zabrala,“ nechal se slyšet populární herec.

Loni v červnu, jen pár minut před představením Moliérova Lakomce, Boris Rösner zkolaboval a skončil v nemocnici. Lékaři vyloučili infarkt a příčinou prý byla zablokovaná páteř a celkové vyčerpání po náročné divadelní sezoně. Srdce Rösnera mělo zlobit už delší dobu a on jej nešetřil. Náročné role hrál nejen Národním divadle, ale i v Divadle ABC. A ještě navíc učil na katedře činohry Divadelní akademie múzických umění, daboval a natáčel pro televizi.
Poté dostal zápal plic a lékaři u něj diagnostikovali i počínající rakovinu plic. A Rösner vyhlásil zákeřné chorobě boj. Dal na rady lékařů a okamžitě přestal kouřit. Přestože ještě nepomýšlí na návrat na divadelní prkna, jeho boj s rakovinou je úspěšný. Loni získal prestižní Cenu Thálie, a proto letos předával Thálii Kateřině Holánové.

Rakovina plic

Kliknutím zvětšeteRakovina plic je nejčastějším zhoubným nádorem a zároveň nejhůře léčitelným. Ročně je jen u nás zjištěno kolem šesti tisíc nových případů. A u 40 procent pacientů až ve stádiu, kdy už nepomůže operace. „U části nemocných lze kombinací radioterapie a chemoterapie dosáhnout dlouhodobého zastavení choroby,“ uvedl onkolog Luboš Petrželka s tím, že nejjednodušší cesta, jak snížit výskyt rakoviny plic, je přestat kouřit! Ohroženi jsou ale i nekuřáci, kteří zplodiny kouření dýchají. Nemoc se nejčastěji vyskytuje mezi 55.–80. rokem života. Obvykle ji doprovází příznaky jako suchý a dráždivý kašel, změna charakteru kašle, vykašlávání krve, dušnost nebo chrapot.


Autor: Miroslav GRACLÍK
Foto Aha!: Dalibor PUCHTA

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.