Ceny Michala Velíška za statečnost - Lucie a Michal Kučerovi: Tohle jsou hrdinové! Zabránili vraždě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ceny Michala Velíška za statečnost - Lucie a Michal Kučerovi: Tohle jsou hrdinové! Zabránili vraždě!

Hrdinové Lucie a Michal Kučerovi měli z ocenění velkou radost.
Hrdinové Lucie a Michal Kučerovi měli z ocenění velkou radost. (Aha! – Karel Kopáč, reprofoto TV Nova)

V rezidenci pražského primátora Bohuslava Svobody se včera už popáté slavnostně udělovala Cena Michala Velíška. Tu si odnesli lidé, kteří v průběhu roku neváhali nasadit svůj život, aby zachránili život jiného člověka. Mezi oceněnými byli i manželé Lucie a Michal Kučerovi, kteří zabránili děsivé vraždě!

Neuvěřitelné drama se odehrálo v jednom bytě v obci Plchov na Kladensku. Lucie a Michal Kučerovi s holýma rukama postavili proti expříteli Luciiny tety, který chtěl svoji bývalou družku ubodat nožem. „Přijel si ke mně pro svoje věci, v ten den přijela i Lucka s Michalem na návštěvu,“ vypráví paní Marcela, Luciina teta.

„Zavedla jsem ho do ložnice, kde měl svoje věci, a když jsem mu je vytahovala ze skříně, všimla jsem si, že má za pasem nůž.“ Svoji otázku »Co to má znamenat?« už Marcela nestihla dokončit, bývalý přítel popadl nůž a začal ji se vší brutalitou bodat. „Najednou cítím tupou bolest v rameni a hned další ránu. Otočím se a vidím bývalého přítele, jak drží velký kuchyňský nůž a bodá mě s ním,“ neubrání se pláči paní Marcela při vzpomínce na hrůzný zážitek.

Křičela, z druhého pokoje hned přiběhli Lucie s Michalem a vrhli se na násilníka. Michal muže od jeho oběti odtrhl, ale odzbrojit se mu ho nepodařilo, Lucie zatím odtáhla svoji tetu na chodbu. Tam se Marcela dokázala postavit na nohy, navzdory četným ranám. Násilník zasáhl jednu plíci, žena měla mnoho ran v obličeji i na rukou. Ztratila navíc hodně krve. Z posledních sil ještě vyběhla před dům, kam jí přišla na pomoc sousedka. Lucie mezitím zavolala policii a záchrannou službu, která pak Marcelu odvezla do nemocnice.

„Díky nim vlastně žiju,“ děkuje paní Marcela své neteři a jejímu muži. Násilník mezitím obrátil nůž proti sobě, takže vrtulník dopravil do nemocnice i jeho. Hrůzný zážitek se na dlouhou dobu vryl Kučerovým do paměti. Dlouho prý trvalo, než mohli v klidu usnout, aniž by měli onu hrozivou scénu před očima.

Další ocenění
  • Zneškodnila lupiče: Alena Maráková, prodavačka krnovského knihkupectví, pomohla zneškodnit ozbrojeného lupiče.
  • Dopadl vraha: David Bernátek z Prahy zadržel a předal policii muže, který nad ránem ve Vinohradské ulici ubodal svou expřítelkyni.
  • Skočil pro tonoucího: Josef Škrabánek se neváhal vrhnout do rozvodněné řeky ve snaze zachránit topícího se souseda. Zachránit jej se mu už nepodařilo, jeho hrdinství je ale nesporné.
  • Zachránila spolužáka: Tereza Lesayová, žákyně základní školy, bez váhání zachránila tonoucího
Kdo byl Michal Velíšek

Střihač televize Nova Michal Velíšek (†32) z Prahy neváhal pomoci slabšímu a zaplatil za to životem. V září 2005 se na pražském Karlově náměstí zastal ženy s kočárkem, kterou přepadl ozbrojený muž David Lubina. Ten Velíška chladnokrevně zastřelil. Za svůj čin byl odsouzen k 25 letům vězení. Velíšek byl vyznamenán medailí Za hrdinství in memoriam.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.