Sněhová kalamita? Nám to nevadí... Mráz nemráz, my nosíme kraťasy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sněhová kalamita? Nám to nevadí... Mráz nemráz, my nosíme kraťasy!

David Hájek
David Hájek (pro Aha! – Jan Čada, Josef Koláč, Dana Soudková, Profimedia.cz)

Co na tom, že venku mrzne, až praští! Mezi nabalenými lidmi se najdou i jedinci, kterým zima nevadí. Stačí jim jen košile s krátkým rukávem, kraťasy a při delší cestě promrzlým městem lehká bunda.

..

Stejně tak vypadá i zimní výbava Davida Hájka (20), který studuje marketing na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Spolužákům cvakají zuby, jemu je hej: „Sníh i led mě hřejí, mám je moc rád. Bílá barva ve městě přináší klid do duše a k tomu teplé oblečení nepotřebuji,“ usmívá se otužilec.

Zároveň přiznává, že je velký rozdíl mezi Prahou, odkud pochází a kde bydlí, a Zlínem, kde studuje. „Praha je jako světové velkoměsto naprosto svobodomyslné. Když jdu, nikdo se na mě ani nepodívá. Zato ve Zlíně jsou moje kraťasy a krátká košile často zdrojem veselí, obdivu, ale i poťukání na čelo,“ říká s úsměvem.

Mladíkovi se v lehkém oblečení líbilo vždy a před třemi lety ho napadlo, že je zbytečné se od října převlékat. „Zkusil jsem to až do zimy – a ono to prostě šlo. Navíc jsem možná trochu líný, nebaví mne pořád se převlékat,“ říká Hájek.

Za nic výjimečného letní oblečení fanoušek hokeje nepovažuje, klidně tak přijde fandit třeba na vymrzlý Stadion Luďka Čajky ve Zlíně. A ještě jednu věc mladík zdůrazňuje: „Mám přezdívku Havaj, tak jí budu věrný. Copak jste už viděli Havajce v kožichu?“

-8 °C - Zlín

Davidu Hájkovi ze Zlína zima rozhodně nevadí. V kraťasech jde klidně v mrazech přes celé město. A pro deník Aha! si lehl i do sněhu, aby dokázal, že mu studené počasí problémy nedělá. „Zimu mám rád, je to fajn období. Když se jí člověk nebojí a odhalí se, za čas je výborně otužilý a nemoci se ho ani nedotknou,“ směje se.

-10 °C - České Budějovice

Zima a mráz nevadí ani studentovi Janu Hauserovi (29) z jižních Čech. „Ráno jsem vyjížděl od přítelkyně z Krumlova a tam ukazoval teploměr neuvěřitelných -22 °C. No řekněte, kdy jindy stojí za to vyrazit v tričku. Ta zima vás tak šokuje, že ji za chvíli necítíte. Ale přece jen jsem si vzal šálu, abych se nevymykal,“ říká Hauser s tím, že je prima, že se vyčasilo a vysvitlo i slunce.

-12 °C - Jihlava

Extrémní mrazy a přívaly sněhu si užívají i sourozenci Hobrovští z Vysočiny. „Nám to vůbec nevadí, my jsme zvyklí. Tady na Vysočině nejsme z cukru, a tak nám ani nepřijde, že je -12 °C,“ řekla Aha! Valerie Hobrovská (12). „Sníh je bezva, tady na stráni je ho hodně, klidně si zasáňkujeme jen tak. Důležité je, hlavně aby nefoukalo,“ přidal se její bratr Martin (14).

-9 °C - Pec pod Sněžkou

Zimě se doslova vysmívá také Karel Chvojný (56) z Krkonoš. Působí jako hlídač na parkovišti u jednoho zdejšího hotelu. „Mám zimu rád, a hlavně tady na horách, to je něco docela jiného než ve městě,“ říká Chvojný. „Hodně toho za šichtu nachodím mezi auty, takže mám o pohyb postaráno. Kdybych měl ale stát jen na jednom místě a nemohl se ohřát u recepce, tak už bych si vzal kalhoty.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.