Statečný Tomáš Janoušek (21) - Přežil a maluje ústy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Statečný Tomáš Janoušek (21) - Přežil a maluje ústy!

Tomáš drží štětec v puse.
Tomáš drží štětec v puse. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Tomáš Janoušek (21) z Prahy se narodil jako zdravý klučina. Chodil do školy, měl kamarády a prožíval normální dětský život. To vše se změnilo během několika sekund. Když si ve druhé třídě šel pro vysvědčení, srazilo ho auto. Bylo mu osm let a lékaři nevěřili, že hroznou nehodu přežije. Dnes je Tomáš závislý na přístroji, který za něj dýchá. Přes to všechno žije a na svět se dokáže smát.

..

Na červnový den v roce 1997 paní Janoušková nikdy nezapomene. Řidič, který jel nepřiměřenou rychlostí, jí srazil dítě. Dostal podmínku, Tomášovi lékaři dávali naději na přežití jen dvě procenta. „Nechtěli ho ani vzít do sanitky. Cestu do nemocnice by nepřežil. Nakonec pro něj přiletěl vrtulník a rychle ho odvezl do Motola. Tomík měl krvácení do mozku, přerušenou míchu a přeražené obě nohy,“ popsala paní Janoušková.

Klučina byl v kómatu několik měsíců a lékaři jeho mamince rovnou řekli, že pokud se vůbec probere, nemusí ji poznat a může být mentálně zaostalý. V chlapcově životě se ale stal zázrak. Jednoho dne Tomáš otevřel oči a lékaři řekl »ahoj«! „Byla to obrovská radost, nicméně v nemocnici zůstal celkem tři roky. Byl v Česku první, kdo přežil tak vážné zranění. Dostal tracheostomii, takže za něj dýchá přístroj. Ochrnutý je od ramen dolů. Nemůže se sám najíst, obléci, vykoupat,“ vysvětluje Tomášova maminka.

Lékaři tehdy po nehodě dávali jejímu synovi naději na maximálně devět let života. „No a je s námi už třináct let. Nejde nic plánovat dopředu. Bereme věci tak, jak jsou,“ říká. Tomáš je na světě rád i přesto, že kvůli svému postižení nemá žádné kamarády. „Svůj čas tráví koukáním na televizi, jezdíme na výlety a hlavně rád maluje. To dělal už na základce. Teď jen místo rukama kreslí ústy. Nejraději ale jezdí na kontroly do motolské nemocnice, protože se mu líbí tamní sestřičky,“ usmívá se paní Janoušková. Tomášův obrázek si deník Aha! koupil za 2000 korun.

Kupte si Tomášův obrázek

Lidem, kteří jsou podobně vážně postiženi jako Tomáš, pomáhá liberecké nakladatelství UMÚN. To sdružuje umělce, kteří malují ústy a nohama. Jejich výtvory, jako jsou vánoční přání či kalendáře, si můžete koupit přes internetové stránky nakladatelství www.umun.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.