Řidiči, popeláři, hrobníci... Tyhle lidi ničí zima nejvíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Řidiči, popeláři, hrobníci... Tyhle lidi ničí zima nejvíc!

 (Aha! – Jan Čada, Martin Přibyl, ČTK – Břetislav Fiala, Jaroslav Ožana)

Třeskuté mrazy a přívaly sněhu, to vše komplikuje život nejenom řidičům, ale i obyčejným lidem, kteří musí v ledových podmínkách pracovat. Všichni se shodují v jednom: letošní zima sice nepatří k nejhorším, ale i tak je zlá. Nejvíce to prý odnášejí ruce... A tak trpí třeba hrobníci, popeláři, ale i stánkaři.

Prodavač zabijačky

„Mrznou mi ruce, ale zájem lidí o domácí zabijačku je tak velký, že to vzdát prostě nejde. Před svátky si každý plní dobrotami ledničku k prasknutí,“ říká Petr Lukáš, který prodává ve stánku v centru Zlína. Od rána do večera je zájem veliký, zboží jde na odbyt. „Zahřeju se až doma, práce je málo, a tak jsem rád, že můžu dělat tuhle. I když by to chtělo vyhřát se někde u moře...“

Hrobníci

Sníh a mráz, to jsou největší nepřátelé hrobníků. „Myslíte si, že se někdo ptá, jestli se bude kopat hrob, když je třeba dvacet pod nulou? Ne, prostě si přeje uložit nebožtíka za čtyři dny do země, a tak se jde na to. Jeden hrob máme hotový za den. To už ale na zmrzlou vrstvu používáme i sbíječku. Daleko těžší je jílovitá půda, kořeny, vždycky se musíme dostat až téměř dva metry pod zem,“ vysvětluje specifika práce Miroslav Hynčica (na snímku vlevo).

Prodavač párků

„U grilu je sice teplo, ale když sněží, tak sem fouká. Je také velký rozdíl mezi předkem těla a zády, na která mi padá sníh. Naštěstí se tady u toho střídáme, takže to není až tak špatné. Navíc – vždycky si na chvilku ohřeju ruce, když nabodávám rohlíky do trnů,“ říká prodavač párků Pavel Nový. „Bohužel nemůžu mít rukavice, v těch by párky nandávat do rohlíků nešly,“ dodal se smíchem.

Popeláři

Mráz a namrzlý sníh výrazně komplikují práci i popelářům. S bílým nadělením musí bojovat od šesti od rána do dvou odpoledne. „Snad nejhorší je, když zamrzají víka kontejnerů a popelnic, stejně ale zlobí stupačky i úchyty na popelnice. Led musíme tak jako dnes rukama vždycky odstranit, neexistuje, abychom to vzdali. Snad jen, když teploty klesnou na několik dnů pod 20 °C. To se zahříváme čajem, rum v něm ale nemáme, to předpisy nedovolují,“ řekl Aha! Erik Popelka (vpravo), který se profesi věnuje už pět let.

Řidič autobusu

Snad největší komplikace jsou na silnicích a své o tom vědí zejména řidiči autobusů, kteří mají zodpovědnost za všechny lidi na palubě. „Klouže to, já navíc jezdím s kloubovým autobusem, který má náhon na zadní kola. Musím jezdit ještě opatrněji než jindy, protože když najedu do zatáčky, tak kola s náhonem jsou ještě před zatáčkou,“ svěřil se se svými trably Tomáš Stříbrný. „Párkrát jsem taky lidi poprosil, aby si sedli do zadní části autobusu a zatížili tak kola s náhonem, jinak bych nevyjel kopec,“ dodal Stříbrný.

Kapitán lodi

Štěstí v neštěstí, tak by se dala charakterizovat situace na vodě. „Řeka naštěstí není zamrzlá, hodně se upouští, takže voda je vždycky teplejší než vzduch. I přesto ale musíme zahřívat motor, aby nám nezatuhl. Ale například v roce 2003 to bylo mnohem horší, to se zastavila veškerá doprava na řece kvůli zamrzlému korytu,“ řekl Aha! Lukáš Sborník z lodi Karolína. „Více nám komplikuje život sníh, musíme ho shazovat ze střechy a paluby lodi.“

Jak řádil sníh a mráz
  • Popelář zemřel při nehodě popelářského vozu na Českobudějovicku. Vůz sjel na zledovatělé cestě do příkopu a muže stojícího vzadu na stupátku přimáčkl a smrtelně zranil.
  • Na Horské Kvildě na Šumavě spadla teplota až na -27,8 °C a o tři stupně tak překonala deset let starý rekord. Rekord padl i v Lenoře na Prachaticku, kde meteorologové naměřili -20,6 °C.
  • Záchranáři ošetřili začátkem tohoto týdne na severu Moravy a ve Slezsku nezávisle na sobě osm podchlazených lidí. Všichni byli pod vlivem alkoholu či drog.
  • Kamiony kvůli množství sněhu neprojely po silnici z Ostravice na Bílou na Frýdecko-Místecku, která je hlavním tahem z Ostravska na Slovensko. Policisté cestu pro nákladní dopravu uzavřeli.
  • Časně ráno byla neprůjezdná silnice v Damníkově na Orlickoústecku, kde zapadla do závěje dvě osobní auta a sypač.
  • V Praze »technické služby« vyslaly na silnice veškerou techniku, celkem 130 sypačů. Cestující MHD přesto museli počítat se zpožděním. Autobusy zdržovaly zasněžené vozovky nebo náledí, tramvaje zase odstraňování sněhu z kolejí a výhybek.

Bílo a mrazivo bude až do konce roku!

Arktické počasí bude v Česku panovat až do konce týdne. Nejchladněji by mělo být ve čtvrtek a pátek, kdy noční teploty klesnou až k -22 °C a přes den se rtuť teploměru nevyšplhá výš než na -11 až -5 °C. Na opravdu vydatné sněžení se musíme připravit dnes, kdy by mělo připadnout až 30 cm sněhu, a to i v nížinách. Hustě sněžit by mělo znovu v pátek. „O víkendu se sněhové přeháňky vyskytnou jen ojediněle. Ranní teploty klesnou na -15 až -11 °C, denní na -8 až -3 °C,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Podle ní se po 9 letech můžeme v celém Česku těšit na bílé Vánoce. „Podle modelů, jejichž úspěšnost je 80 %, bude sníh na Štědrý den ležet i v Praze a bílé by měly být celé svátky,“ dodala Honsová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.