Sníh ustoupil, zničující bylo náledí - Na ledu bouraly i autobusy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sníh ustoupil, zničující bylo náledí - Na ledu bouraly i autobusy

Hasiči z havarovaného autobusu na Novojičínsku vyprostili 35 cestujících.
Hasiči z havarovaného autobusu na Novojičínsku vyprostili 35 cestujících. (pro Aha! – HZS Moravskoslezského kraje)

Sněhová nadílka, mráz, mírné oteplení, místy déšť a pak zase mráz se podepsaly na sjízdnosti silnic. Náledí, před nímž meteorologové varovali, má na svědomí řadu nehod.

V těžkých podmínkách neobstáli ani profesionálové. Ve Velkých Popovicích u Prahy včera havaroval autobus se 35 studenty. „Sjel do příkopu a převrátil se na bok tak, že nebylo možné otevřít dveře. Nehoda se obešla bez zranění,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Hasiči museli k záchraně cestujících použít dva žebříky.

Na boku v příkopu na Novojičínsku skončil i další linkový autobus. Vůz se při tom opřel o dva vzrostlé stromy. „Pětatřicet cestujících se kvůli zablokovaným dveřím nemohlo dostat ven. Museli jim pomoci hasiči,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Kolize byly i jinde. Hromadná nehoda nákladního a tří osobních aut se stala včera na 108. km dálnice D1 ve směru na Brno. Nehody dvou kamionů zase zablokovaly na Benešovsku dálnici D1 na 46. km ve směru na Prahu. Obešly se bez zranění.

Vánoce budou bílé

Do konce pracovního týdne se budou nejvyšší denní teploty pohybovat mezi 3 až 0 °C. O víkendu se oteplí až k +3 °C. Pak ale opět přijde mráz. Podle nových odhadů meteorologů nás čekají přece jen bílé Vánoce, a to i v nížinách. „Žádná předvánoční obleva, která je u nás pravidelným klimatickým jevem a způsobuje ji příliv teplého a vlhkého mořského vzduchu od jihozápadu či západu, by se letos v nížinách vyskytovat neměla,“ předpovídá meteoroložka Dagmar Honsová. Můžeme se tak těšit na pravou ladovskou zimu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.