Aha! pomáhá odstranit sníh na chodnících: Vzali jsme frézu a uklidili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Aha! pomáhá odstranit sníh na chodnících: Vzali jsme frézu a uklidili!

Přesně 4 minuty trvalo redaktorovi Aha!, než odklidil nánosy sněhu a ledu ze zavátého chodníku.
Přesně 4 minuty trvalo redaktorovi Aha!, než odklidil nánosy sněhu a ledu ze zavátého chodníku. (Aha! – Daniel Černovský)

Přívaly bílého sněhu z nebe neustávají, ba co víc – celý týden má i nadále sněžit. Krušné chvíle tak zažívají nejen motoristé, kterým to pořádně klouže, ale zejména chodci. Majitelé komunikací totiž nestíhají bojovat s přívaly sněhu na chodnících a lidé se musí brodit zmrzlým sněhem. Nejen jim se vydal na pomoc i deník Aha!.

Zatímco těžká technika bojuje o průjezdnost silnic, na chodnících je situace komplikovanější „V rámci toho, kolik napadlo sněhu, se snažíme ze všech sil. Máme v terénu veškerou dostupnou techniku. Celkem na úklidu chodníků pracuje asi 900 lidí,“ řekl Aha! Tomáš Mrázek z Pražské správy komunikací.

I tak je ale většina chodníků neuklizená. Lidé jsou v závějích odkázáni sami na sebe a mnohým nezbývá, než vzít do ruky hrablo a začít bílý marast ručně odhazovat. Jenže podobného přístupu už mají redaktoři Aha! plné zuby. Proto vyslyšeli prosbu o pomoc obyvatel pražských Kavčích Hor. Vzali jsme sněhovou frézu a vyrazili uklidit zdejší chodníky.

„Je prima, že jste přijeli, mám tu babičku a zrovna jí jdu nakoupit. Chodníky jsou opravdu v katastrofálním stavu, nedivím se, že nechce vycházet ven. Díky vám to ale už půjde,“ svěřil se kolemjdoucí Petr Ambrož.

Češi v poslední době prokazují, že mají házení lopatou dost, po celé republice se totiž od začátku zimy prodalo přes 12 tisíc sněhových fréz. „Je to neuvěřitelné, ale jen za minulý týden se jich v rámci republiky prodalo 3400,“ potvrdil David Jirušek ze společnosti Mountfield, která Aha! frézu zapůjčila.

A není se co divit, se sněhovou frézou lze totiž odklidit například pruh o délce 5 x 2 metry za zhruba 4 minuty. S hrablem trvá odklizení stejného množství sněhu i půl hodiny.

Nadšený obyvatel Kavčích Hor Petr Ambrož děkuje Aha!, konečně se v pohodě dostane ke své babičce.

Za tohle může sníh a mráz...

  • K tragické nehodě došlo v obci Skviřín na Tachovsku. Řidič (38) nákladního vozu dostal na zasněžené vozovce smyk, přerazil dopravní značku, která zasáhla muže (†58) procházejícího po chodníku. Ten na místě zemřel.
  • Těžký úraz páteře utrpěl mladík (21) při nočním bobování v Plzni. Ve tmě narazil do stromu a ochrnul od pasu dolů. Záchranáři ho v kritickém stavu převezli do nemocnice.
  • Mrazivou noc v Praze nepřežil další bezdomovec. Tělo leželo v Kobylisích. Letošní zima si tak v hlavním městě vyžádala už deset obětí, v celém Česku 19. Vedení metropole hledá místo pro vybudování stanového městečka pro bezdomovce.
  • Na vlak projíždějící na trati mezi Stodem a Holýšovem na Domažlicku spadl včera odpoledne strom, který nevydržel tíhu napadaného sněhu. Kmen se zaklínil mezi druhý a třetí vagon. Strojvůdci se podařilo soupravu bezpečně zastavit.
  • Včera se v nížinách objevila obleva. Teploty kolem nuly budou pokračovat i dnes a zítra. Ve čtvrtek se začne ochlazovat a denní teploty spadnou pod bod mrazu. Nejchladněji bude v pátek, kdy teploměr ukáže minus tři stupně.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.