Krutý mráz v Česku: -26,1 °C | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krutý mráz v Česku: -26,1 °C

Sáňkování pod Pražským hradem si užívali děti i dospělí.
Sáňkování pod Pražským hradem si užívali děti i dospělí. (Aha! – Alexandr Malachovský, ČTK – Petr Eret)

Česko sevřel mráz jako do kleští. Na mnoha meteorologických stanicích včera padaly rekordy. Nejchladněji bylo v osadě Jizerka v Jizerských horách, kde teploměr ukázal 26,1 °C. Kvůli mrazu kolabuje železnice a stovky lidí musely čekat na nádražích.

V Plzni se však sešli nadšenci, kterým rekordně chladné počasí nevadí a rádi si v něm i zaplavou. V osmicentimetrovém ledu si museli vysekat díru, aby se vůbec mohli vykoupat. „Musíme trénovat dvakrát třikrát týdně, jinak bychom ve vodě nevydrželi. Vlézt tam není problém, ale uplavat těch 500 metrů, tak to ano,“ prohlásil otužilec Pavel Vituj (65) a dodal, že tak krušné podmínky nepamatuje.

Otužilci si v Plzni zaplavali v rybníku.

Sto deset z celkového počtu sto padesáti meteorologických stanic včera muselo přepsat rekordy. V Praze na Karlově ukázal teploměr 13,2 °C, padl tak rekord z roku 1925. V pražských Kbelích naměřili dokonce 21,6 °C, původní rekord byl 13 °C a pocházel rovněž z roku 1925. V Brně-Tuřanech se rtuť teploměru zastavila na hodnotě 18,3, dosavadní minimum bylo 12 °C v roce 1983. Ze stejného roku pocházel i rekordní zápis v Ostravě-Mošnově, který včerejší teplota 15,6 překonala o dvě desetiny stupně.

Na pražském Petříně dovádějí milovníci zimních sportů a lyžují doslova v srdci metropole.

Mráz ničí i vlakovou dopravu. Včera nejezdily rychlíky mezi Plzní a Prahou. Na celém území republiky zamrzaly výhybky a spoje nabíraly i hodinové zpoždění.

V Praze-Libni včera umrzl další bezdomovec. V hlavním městě je to tak sedmá oběť mrazivého počasí.

Mráz zhoršuje již tak špatnou smogovou situaci a lékaři nedoporučují důchodcům, dětem a kardiakům, aby se zdržovali venku.

Autior: (ryc)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.