Rady pro řidiče: Takhle si poradíte se sněhem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rady pro řidiče: Takhle si poradíte se sněhem!

 (Aha! – A. Malachovský, M. Přibyl)

Na silnicích to stále vypadá jako v ledovém království. Jenže pro řidiče je to spíš peklo! Stojí v nekonečných kolonách a nehody jsou na denním pořádku. Aha! vám poradí, jak se chovat v situacích, které vás na cestách po sněhu potkají každý den. Zabráníte tak tomu, aby se z vašeho auta stal neovladatelný kus plechu.

1. Když nemůžete vyjet kopec...

Vyhněte se vytáčení motoru, to vede k protáčení kol a celou situaci ještě zhorší. „Je lepší zvýšit zatížení nápravy, například přibrat spolujezdce. Pak se pomalu rozjíždět nejlépe na druhý rychlostní stupeň a opatrně zrychlovat,“ říká automobilový odborník Jiří Nejdl. Pro rozjezd je také lepší část silnice s čerstvým sněhem než udusanou břečkou.

2. Když kloužete z kopce...

Ideální je z kopce nebrzdit a sjet ho se zařazenou rychlostí, třeba dvojkou. Pokud už musíte brzdit, dělejte to s rovnými koly i s ABS. „Rozdíl je ale při následném vyhýbání. Pokud máte ABS, můžete brzdit a řídit současně dál. Bez ABS uvolněte brzdový pedál, chvíli počkejte a otočte volantem a vyšlápněte spojkový pedál,“ říká Nejdl. Když už se auto nekontrolovaně rozjede, zbrzděte ho o odhrnutý sníh na krajnici.

3. Když uvíznete v závěji...

Rozhoupejte auto! Začněte střídavě sešlapávat pedál plynu a uvolňovat spojku, to vše v pravidelných intervalech. „Vzdálenost houpání postupně zvětšujte a využijte setrvačnosti k překonání překážky,“ radí Nejdl. Pokud máte automatickou převodovku, opatrně střídejte polohu R a D. Kola můžete také podložit například koberečky. Ale pozor! Ty mohou zpod kol vystřelit.

Pár dalších rad

  • Na cesty jezděte jen s plnou nádrží. Nevíte, zda neuvíznete v koloně.
  • Sněhové řetězy ve spreji většinou nefungují, vozte raději klasické.
  • Lopatku, baterku, deky i nápoje oceníte, když bude potřeba auto vyprostit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.